Efectele secetei si ale caniculei n-au intarziat sa apara. La nivel de tara, s-a inregistrat cea mai mica productie de grau de dupa 1940 – 2,6 milioane de tone – iar specialistii sustin ca, din aceasta cantitate, doar in proportie de 50% se va utiliza in panificatie. Dupa cum arata rezultatele campaniei agricole din aceasta vara, si Prahova este pe aceeasi linie a dezastrului. Concret, fata de productia normala de grau de 3.500 de kg/hectar, productia este la jumatate, mai exact 1.695 kg/hectar, reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Prahova confirmandu-ne ca, din suprafata de peste 28.000 de hectare pe care s-a cultivat grau, pe aproape 20.000 de hectare productia a fost afectata in proportie de 50%. Nici la celelalte culturi situatia nu este mai roza. La rapita, productia culeasa, deja, in intregime, este mult sub nivelul celei normale: 1.100 fata de 2.000-2.500 kg/hectar; productia de orzoaica de toamna fiind, si ea, injumatatita. Si, dupa cum arata lanurile de porumb, inclusiv cele din judet, se anunta si o criza a porumbului. Ca atare, pana si mamaliga taranului este amenintata! De altfel, conform statisticilor, 61% din culturile agricole sunt compromise si se estimeaza ca, in cel mai scurt timp, legumele si fructele se vor scumpi, mii de hectare de gradini si livezi fiind afectate. Deja, producatorii de conserve au anuntat scumpiri cu 50%.
In timp ce Ungaria, de exemplu, exporta grau, noi am ajuns, din granarul Europei, sa importam! Speram ca, macar in al doisprezecelea ceas, cei care se ocupa de politica agricola, de relatiile bilaterale sa gaseasca rezolvarea si acestei situatii grave cu care ne confruntam. Fiindca, din pacate, datele seci ale statisticii ne indeamna sa ne intrebam daca nu cumva ne paste foametea?
N.Dumitrescu