• Persoanele care consumă pește în mod regulat au un risc mai mic de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale și deces cauzat de boli de inimă
Peștele reprezintă o sursă importantă de proteine și conține multe vitamine și minerale. Încercați să măncați cel puțin două porții de pește pe săptămână, dintre care o porție de pește gras.
Peștele gras este bogat în omega-3, care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și în vitamina D, un nutrient solubil în grăsimi cu multiple funcții în organism, potrivit concluziilor unui studiu realizat pe două milioane de adulți prezentate de Hotnews.
Printre speciilele de pește gras se numără: somonul, păstrăvul, heringul,sardinele, macroul.
Puteți consuma pește proaspăt, congelat și la conservă, dar țineți cont că peștele conservat și afumat poate conține cantități mari de sare.
Numeroase studii observaționale de amploare au arătat că persoanele care consumă pește în mod regulat au un risc mai mic de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale și deces cauzat de boli de inimă. Se consideră că peștele gras, în special, oferă beneficii suplimentare pentru sănătatea inimii datorită conținutului său ridicat de acizi grași omega-3. De asemenea, studiile au demonstrat că un consum mai mare de pește este asociat cu un declin mental mai lent. Porivit cercetărilor, persoanele care consumă pește săptămânal au mai multă materie cenușie.
În plus, acizii grași omega-3 din pește pot ajuta la combaterea depresiei și pot îmbunătăți eficiența medicamentelor antidepresive.
Pentru a beneficia de toți nutrienții pe care peștele îi conține, este recomandat să fie gătit la aburi, la cuptor sau pe grătar. Poate fi combinat cu legume verzi, cum ar fi salata verde, fasolea verde, lintea verde sau cu rădăcinoase precum țelina și păstârnacul.