Miniştrii Mediului din Ucraina şi România s-ar putea întâlni, la începutul acestei săptămâni, pentru discuţii despre lucrările de pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării. Este propunerea ucrainenilor, care a fost acceptată de Ministerul Mediului de la Bucureşti. Vor fi primele discuţii oficiale pe acest subiect sensibil pentru care ambasadorul Ucrainei în România a fost convocat la Ministerul de Externe, potrivit TVR. Propunerea pentru o întâlnire între miniștrii Mediului din Ucraina și România vine la mai bine de o săptămână de când s-au iscat discuțiile privind dragarea canalului Bâstroe. România s-a arătat îngrijorată de operațiunea de dragare, care ar pune în pericol din punct de vedere ecologic o regiune de coastă comună. Autorităţile susţin că nu au fost notificate cu privire la nicio adâncire a canalului, așa că au cerut lămuriri. Răspunsul de la Kiev a venit după ce ambasadorul ucrainean a fost chemat pentru explicații la Ministerul de Externe.
Partea ucraineană a transmis disponibilitatea pentru organizarea unei întâlniri tehnice între autoritățile din cele două state care gestionează portofoliul Transporturilor. În același timp, ministrul ucrainean al Protecției Mediului a propus organizarea unei întâlniri bilaterale la nivel de miniștri ai Mediului, pe tema lucrărilor de dragaj pe brațele menționate ale Dunării. (Sursa: MAE) În 2004, Kievul a început lucrări de lărgire și adâncire a Canalului Bâstroe, care face o legătură între Brațul Chilia și Marea Neagră, pentru a permite accesul vaselor maritime. La sesizarea României, mai multe organisme internaționale, cum ar fi Comisia Internațională pentru Protecția Dunării, au stabilit că lucrările încalcă prevederile internaționale și pun în pericol major ecosistemul Deltei.
Premierul recunoaște că autoritățile ucrainene au făcut lucrări peste limita agreată de guvernul de la București. Nicolae Ciucă, premierul României: A fost semnalată şi Comisia Europeană, astfel încât împreună să putem să identificăm şi ceea ce s-a întâmplat şi măsurile care trebuie luate astfel încât să protejăm Delta Dunării, un patrimoniu natural nu doar al României, ci un patrimoniu mondial, european. Există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat, şi anume 3,5 metri adâncime. (sursa: Antena 3)
Klaus Iohannis, președintele României: Nu mă înțelegeți greșit, nu vreau absolut deloc să se tolereze lucrări care pun în dificultate biodiversitatea Deltei Dunării, dar nici nu pot să cred că este bine să ne ambalăm fără să știm exact despre ce vorbim aici. Invit pe toți cei care sunt preocupați să aștepte până când experții se întâlnesc, discută, verifică, concluzionează și vin cu un plan de măsuri. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, consideră că o instituţie independentă ar trebui să facă măsurătorile pe Canalul Bâstroe. Până atunci, o echipă a Comisiei Europene care verifică porturile din Ucraina va face controale și pe Canalul Bâstroe, iar raportul ar trebui să sosească în cel mult 10 zile.