V. Stoica

Condițiile de detenție din penitenciarele românești reprezintă unul dintre principalele motive pentru care statul român a fost obligat să achite sume considerabile, de-a lungul anilor, în urma unor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului. Supraaglomerarea este una dintre cauzele plângerilor transmise CEDO de către deținuți. Iar Penitenciarul de Femei de la Târgșor, de lângă Ploiești, care dispune de 471 de locuri, avea, la finalul săptămânii trecute, un grad de ocupare de 112,5%, conform informațiilor furnizate de reprezentanții penitenciarului.
În prezent, la Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou sunt în derulare două proiecte destinate extinderii spațiilor de detenție. Unul – pentru care a fost parafat un contract spre finalul anului trecut, în luna octombrie – are în vedere transformarea unei fabrici de confecții în noi camere de detenție, cu 240 de locuri. Pe lângă modificarea clădirii fostei fabrici, din curtea penitenciarului, astfel încât să îndeplinească și condițiile cerute la nivel european pentru deținute, vor fi amenajate și două curți de plimbare, precum și două terenuri de sport. Camerele de cazare vor fi proiectate pentru 8 până la 16 persoane private de libertate, fiecare cameră având grup sanitar propriu, iar pe fiecare etaj se va amenaja spațiu pentru frigidere, mașini de spălat rufe și uscătoare, iar la parter vor fi sala de mese, cabinetele medicale destinate deținutelor, precum și alte spații specifice închisorii. Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru acest proiect, încheiat cu o asociere de trei firme, se ridică la valoarea de 8.079.189 de lei fără TVA.
Un al doilea proiect – similar – vizează transformarea unei magazii pentru echipamente în spații de deținere, cu 88 de locuri. Mult mai redus comparativ cu cel prezentat anterior, acest obiectiv are și o valoare mai mică, de circa 2,4 milioane de lei. În acest caz, a fost nevoie de reluarea procedurii de achiziție a proiectării și execuției lucrărilor din cauza faptului că nu au fost depuse oferte admisibile, potrivit reprezentanților Penitenciarului Târgșor, care precizează că ambele investiții au în vedere îmbunătățirea condițiilor de detenție și ”mărirea capacității de cazare în conformitate cu legislația în vigoare și anume asigurarea a minimum 4 metri pătrați pentru persoanele private de libertate”.
De altfel, anul trecut, conform aceleiași surse, au mai fost realizate lucrări ”destinate îmbunătățirii calității vieții persoanelor private de libertate aflate în custodia Penitenciarului de Femei Ploiești-Târgșorul Nou, respectiv au avut loc lucrări de reparații atât în cadrul pavilionului IV (înlocuire tâmplărie, reparații instalații sanitare și electrice, reparații tencuieli și zugrăveli), precum și în alte camere de deținere, din cadrul altor pavilioane. De asemenea, au fost efectuate lucrări de reamenajare a sectorului destinat acordării dreptului la vizită al persoanelor private de libertate, fiind realizată igienizarea prin lucrări de zugrăveli și reparații a tuturor spațiilor existente în sector și dotarea cu mobilier nou”, au transmis, la solicitarea noastră, reprezentanții Penitenciarului de la Târgșor.