V. Stoica

Iulian Dumitrescu, președintele actual al Consiliului Județean, pregătește un nou împrumut colosal, care va îndatora Prahova și mai mult, în următorul deceniu! Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței programate pentru 1 februarie 2023 este cel care vizează contractarea unui nou împrumut, a cărui valoare depășește deja bunul-simț administrativ: 300 de milioane de lei! Acesta este cel de-al doilea împrumut la bancă pe care vrea să-l facă Dumitrescu (cu sprijinul acoliților săi din cadrul Consiliului Județean Prahova, desigur!), într-un interval de numai doi ani, primul fiind contractat în vara anului 2021, valoarea acestuia ridicându-se la 165 de milioane de lei, bani returnabili într-un interval de 10 ani, cu o perioadă de grație de doi ani. Asta înseamnă că ratele la acel credit, contractat în 2021, vor trebui să fie plătite din luna august 2023. Peste acestea se vor suprapune, nu peste mult timp, și ratele, dobânzile și comisioanele acestui nou împrumut, dacă aleșii județeni vor aproba proiectul ce va fi pus în discuție miercuri, 1 februarie.
Interesant este și ce spune fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, președinte al PSD Prahova, despre această nouă tentativă de îndatorare a județului pentru încă 10 ani. ”După modelul Cîțu, Dumitrescu îndatorează Prahova cu aproape 100 de milioane de euro în numai doi ani! Stupefiant! În numai doi ani și câteva luni din mandat, Iulian Dumitrescu reușește ”performanța” să îndatoreze Prahova într-un ritm amețitor! După ce, în vara anului 2021, Consiliul Județean Prahova a încheiat un contract de împrumut cu Unicredit Bank pentru 165 de milioane de lei (la care se adaugă comisioane și dobânzi de alte zeci de milioane), acum pregătește marea lovitură: UN NOU ÎMPRUMUT, aproape dublu ca valoare! Un nou șoc de care bugetul Prahovei nu are nevoie pentru următorii minimum 10 ani”, susține Bogdan Toader, care adaugă și că lista obiectivelor pentru care cere Dumitrescu un nou împrumut ”cuprinde, surprinzător, tocmai investiții pe care le prezenta ca fiind finanțate din alte fonduri, respectiv din Programul Anghel Saligny”, făcând referire la cele cinci obiective aflate pe lista ”necesarului” de bani mulți din credit bancar, returnabil tot în 10 ani: sistem de monitorizare video a traficului pe drumurile județene, centurile ocolitoare de la Mizil și Păulești, dar și refacerea unui studiu de fezabilitate pentru pasajul peste DN 1 (Centura de Vest) la intersecția cu DJ 101 I și strada Buda și centura ocolitoare Bănești – Valea Doftanei. Liderul social-democrat mai precizează și că le va solicita consilierilor județeni PSD să nu voteze pentru contractarea acestui nou credit ”care ar arunca Prahova în fața unui tăvălug al datoriilor pentru următorii 10 ani!”.

Ce s-a ales din ultimul împrumut, ­contractat în 2021?
Tot Bogdan Toader solicită Consiliului Județean Prahova să facă publice plățile efectuate din împrumutul de 165 de milioane de lei, pentru ca prahovenii să știe pe ce s-au dus banii. Potrivit informațiilor publice, până la finalul anului trecut, deci din septembrie 2021 și până în decembrie 2022, CJ Prahova deja folosise 115,5 milioane de lei, în condițiile în care destinația sumelor stabilite inițial pentru contractarea împrumutului s-a schimbat de mai multe ori. De remarcat ceva: în ianuarie 2021, când consilierii județeni au aprobat împrumutul de 165 de milioane de lei, cea mai mare sumă (aproximativ 80 de milioane de lei) ar fi trebuit să meargă către modernizarea rețelei primare de termoficare a Ploieștiului, plus alte sume importante pentru reparații la cazanul 5 de la CET Brazi. Cum Consiliul Județean a pasat CET-ul Primăriei Ploiești (anul trecut, în toamnă), aceste investiții au rămas de căruță. Așa cum au rămas și ploieștenii fără apă caldă vara trecută și cum se chinuie acum cu caloriferele călâi în plină iarnă. Iulian Dumitrescu, liberalul din fruntea Consiliului Județean, pregătește un nou împrumut colosal: 300 de milioane de lei!