Plenul Curţii Constituţionale a decis, în şedinţa de miercuri, cu unanimitate de voturi, declararea anului 2023 drept Anul Centenarului Constituţiei României Întregite.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, CCR a avut în vedere că adoptarea Constituţiei din 1923 marchează „un moment unic în istoria constituţională a României, prin care s-a desăvârşit şi s-a consolidat, la nivel de Lege fundamentală, proiectul naţional al românilor de înfăptuire a statului naţional unitar român”, fiind actul politico-juridic care a permis unificarea legislativă şi administrativă a statului român după Marea Unire de la 1918.
Constituţia din 1923 a consacrat pentru prima oară în istoria constituţională a României, prin articolul 103, „dreptul de a judeca constituţionalitatea legilor şi a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constituţiunii”, menţionează CCR.
Conform comunicatului, în 2023, România celebrează 100 de ani de la adoptarea Constituţiunii promulgate de Regele Ferdinand I al României, la 28 martie 1923, prin Decretul regal 1360, ca aşezământ constituţional necesar „pentru consolidarea şi temeinica propăşire a scumpei Noastre Românii”. „În acest context aniversar, Curtea Constituţională va celebra Centenarul Constituţiei României Întregite prin organizarea pe parcursul anului 2023 a mai multor evenimente, acţiuni, dezbateri, conferinţe, manifestări ştiinţifice şi expoziţii tematice, împreună cu celelalte autorităţi ale statului, precum şi cu societatea civilă şi academică”, se precizează în comunicat.