Poliţia Română continuă, în parteneriat cu World Vision România şi Alka Group, pe o perioada de încă un an, derularea programului „Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării”.
Printre obiectivele proiectului se află creșterea stimei de sine și autonomia adolescentelor în relațiile de cuplu, precum și combaterea violenței asupra acestora.
Desfăşurarea acestuia până la data de 25 noiembrie 2023 este justificată, potrivit unui comunicat al MAI, de următoarele circumstanţe: Aproximativ 11% dintre tineri/tinere spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie; 10 % au avut parteneri care țipau la ei; 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau; 3,5% dintre adolescenții chestionați spun că au fost loviți de parteneri în relațiile trecute”.
În legătură cu efectele acestui proiect, Mihaela Nabăr- director executiv al World Vision România a precizat: „Rezultatele pe care le-am obținut anul trecut prin acest proiect, dar și datele îngrijorătoare pe care continuăm să le vedem în comunitățile cele mai vulnerabile ne-au determinat să continuăm pentru cel puțin încă un an aceste activități. Este important că tinerii și copiii să recunoască toate formele de violență (…)”.
La rândul său, Viorela Rădoi- reprezentantă a Alka Bank a precizat: „Ne-am dorit foarte mult să continuăm acest program. Rezultatele multora dintre adolescentele care au participat în proiect ne-au impresionat. Unele dintre ele au reușit să iasă din relațiile abuzive în care erau sau, pur și simplu, au început să aibă mai multă încredere în ele (…)”.
Nu în ultimul rând, comisarul şef de poliţie Sorin Stănică- directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalității din cadrul IGPR, a menţionat faptul că „primul pas spre o viață fără abuzuri este conștientizarea formelor de violență între parteneri și depistarea precoce a acestora. Odată ce tinerii vor cunoaște ce nu este normal să se întâmple într-o relație sau familie se vor apăra, vor cere ajutor, vor ieși din impas. Polițiștii vor participa la sesiunile de informare și vor transmite recomandări antivictimizare și antiinfracționale, vor explica legislația în domeniu și pașii pe care trebuie să îi urmeze o victimă, pentru a se proteja.”