ANAF a publicat „lista albă” a contribuabililor fără datorii la stat, iar datele arată că figurează 571.300 de persoane juridice. Sunt afișate doar denumiea și Codul de identificare fiscală.
Practic, aceasta este opusul listei datornicilor la buget, potrivit Hotnews, ANAF având obligaţia să facă această listă pentru că a fost introdusă prin OUG 31/2022.
Conform procedurii de publicare, condițiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei sunt: sunt depuse pe perioada de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale, toate declarațiile fiscale potrivit vectorului fiscal până la întocmirea listei. Această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite prin decizie, de către organul fiscal; au achitat la scadență/termenul de plată prevăzut de lege obligațiile principale și accesoriile în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;nu înregistrează obligații bugetare restante la data întocmirii listei.