Florin Tănăsescu

Ori eram prea beat de mirosul lui, ori era adevărat: un crin îmi vorbea noaptea în latineşte. Traducerea şi adaptarea în româneşte o asigur eu.
Floarea asta îmi tot repeta să-mi văd de viaţa mea. Să trăiesc nopţile şi zilele doar pentru mine.
Tot noaptea, auzeam mierla. Era ca-ntr-un thriller. Că aşa se zice în popor: a o mierli înseamnă a muri.
Mi-am amintit de Limba latină. Fusesem corigent. Am trecut spunând „Vedi Napoli e poi muori”.
I-am zis profului:” Asta înseamnă că după ce vezi frumuseţea oraşului ăsta, poţi s-o mierleşti liniştit”. Mi-a dat nota cinci.
Adăugând: „A pleca înseamnă a muri puţin. Gândeşte-te la românii din Italia, care muncesc şi vin acasă doar din An în Paşte. Ei se sting câte-un pic şi fără să fi văzut vreodată Napoli”.
Eu am început să bat câmpii. Că Maradona a jucat pe-acolo. Că la un meci, cu AC Milan, a ratat un penalti în minutul 90. Că suporterii…
„Trăieşte- ţi viaţa, nu ţine socoteala altora. N-o da în bară cu frustrări, cu ură ! Napoli înseamnă viaţă. Mierla îţi încântă nopţile, deci nu te lua după lume”, m-a trezit crinul din amintiri.
Mierla încă s-aude şi ea. E început de iulie.
„Eşti ameţit de mirosul meu, dar stai treaz. Fă-ţi o cafea Lavazza. Nu, nu sunt plătit să fac reclamă la marca asta. Te-ndemn doar să-ţi trăieşti viaţa”, a mai adăugat floarea, în prag de dimineaţă.
La disciplina aia, Latină, am luat cinci. Am trecut clasa.
Aşa îmi trec şi viaţa: cu nota cinci. Nu invidiind, nu urând. Fără frustrări de nota zece!
Văd, noaptea, Parisul. Mă plimb şi prin Veneţia, cu barca. Chiar Aurora Boreală mă vizitează uneori. Toate îmi întorc vizita, fiindcă le-am văzut sau le-am purtat în gând.
Maradona ratează 11 metri. Echipa nu câştigă.
Vezi Napoli, da’ n-o mierli de oftică!