V.Stoica

Un prahovean a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare și mai multe pedepse complementare – printre care interdicția de a deține arme, de a participa la adunări publice (chiar și sportive) și de a părăsi România – după ce a fost trimis în judecată pentru fraudă informatică.
Judecătoria Câmpina a decis, la finalul lunii mai, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o perioadă de patru ani, dar și obligarea inculpatului să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională, precum și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Telega sau Căminului Cultural din Telega. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată atât de către procurori, cât și de către cel condamnat.
Ce a declarat una dintre persoanele păgubite, potrivit motivării: “Din declarația persoanei vătămate (…) rezultă că în anul 2021 a identificat pe internet pe rețelele de socializare site-ul (…), prezentat drept o platformă online ce oferea posibilitatea de investiții pe piețele financiare, site-ul având afișat postul telefonic mobil cu nr. de apel (…) drept modalitate de contactare. Persoana vătămată a precizat că, pentru a efectua investiții prin intermediul site-ului (…), au fost necesare crearea unui cont de utilizator și efectuarea unor depuneri de numerar, acesta utilizând contul (…). Persoana vătămată a efectuat investiții în monedă virtuală, sens în care a transferat din portofelul său virtual suma totală de 2.000 de euro. (…) Persoana vătămată a menționat că, în momentul în care a intenționat să retragă sumele existente în conturi, tranzacțiile au figurat în așteptare, iar ulterior nu au fost finalizate, menționând că site-ul (…) a fost închis, iar postul telefonic menționat ca modalitate de contactare nu a mai fost apelabil. Persoana vătămată a precizat că prejudiciul cauzat prin comiterea faptei a fost de 2 000 de euro, formulând cerere de constituire ca parte civilă în cauză». Și ca el au fost mulți alții.
Prahoveanul și-a recunoscut faptele și, potrivit motivării sentinței date de judecători, a solicitat ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmării penale și a înscrisurilor prezentate şi a recunoscut în totalitate şi necondiţionat faptele reținute în sarcina sa. Acesta va fi nevoit să dea înapoi banii pe care i-a obținut prin crearea celor două site-uri.
Pe 1 aprilie 2021, IPJ Prahova transmitea că „din cercetări a rezultat faptul că, în anul 2020, un prahovean ar fi creat un site web, promovat în mediul online drept o platformă tip Pay to Click, prin intermediul căreia utilizatorii care îşi creau conturi şi efectuau depuneri de numerar erau recompensaţi cu sume de bani. În realitate site-ul ar fi fost conceput pentru a păgubi aceste persoane. În acest mod, ar fi fost obţinută, într-o perioadă scurtă de timp, o sumă de peste 29.000 de lei. De asemenea, în anul 2021 ar fi creat un alt site web, promovat în mediul online drept o platformă de investiţii în monedă virtuală şi cotaţii la bursă, prin intermediul căreia utilizatorii care îşi creau conturi şi efectuau depuneri de numerar puteau înregistra profituri consistente. În realitate, site-ul ar fi fost conceput cu scopul de a obţine foloase patrimoniale de la persoanele care şi-au creat conturi de utilizator, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 10.000 euro”.