F.T.

Astăzi şi mâine (23 şi 24 iunie), începând cu ora 9:00, pompierii prahoveni vor efectua „un exercițiu de mare amploare” – după cum precizează reprezentanţii ISU Prahova – în ipoteza producerii unui incendiu la fondurile forestiere ale Ocoalelor Silvice Doftana și Câmpina.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, „conform scenariului, pe fondul unei instabilități atmosferice accentuate, cu frecvente descărcări electrice, din cauza unui trăsnet puternic se dezvoltă rapid un incendiu, care cuprinde fondul forestier.
Patru adulți dintr-un grup de şapte persoane, care se deplasau cu ATV-ul pe un drum forestier, au căzut într-o râpă, la o adâncime de aproximativ 15 m. Din fericire, este doar scenariul unui exerciţiu tactic, care are ca scop pregătirea pompierilor și testarea capacității de reacție, dar și modul de organizare și implicare a tuturor structurilor care ar putea fi implicate într-un asemenea eveniment. Cu un scenariu dinamic și în continuă schimbare, așa cum se întâmplă în situațiile reale, exercițiul va urmări modul de lucru integrat al salvatorilor, dar și verificarea procedurilor de intervenție în situațiile simulate, precum și identificarea aspectelor ce trebuie perfecționate, atât procedural, cât și individual.
Exercițiul va avea mai multe faze: în prima fază se va interveni pe plan local, cu forțe și mijloace în teren, dar și cu convocarea CJSU (Comitetului Județean pentru Situații de Urgență) și cu activarea CJCCI (Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției).
Având în vedere amploarea scenariului, se va organiza un Punct Operativ Avansat (tabără pe timpul nopții), care va coordona situațiile operative și va testa capacitatea de răspuns a jucătorilor”.
La simulările de astăzi şi de mâine urmează să fie angrenaţi 83 de pompieri militari și gradați profesioniști , cu 17 autospeciale de intervenție, precum și o tabără mobilă, un container multirisc și opt motopompe.