Atribuţiile Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 vor fi preluate integral de Ministerul Sănătăţii, conform unei hotărâri de guvern aprobate în şedinţa de luni.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru – a precizat că în acest fel a fost actualizată strategia naţională de vaccinare împotriva COVID-19, în contextul situaţiei epidemiologice actuale, „cu limitarea transmiterii comunitare şi scăderea marcantă a numărului de cazuri de îmbolnăvire, astfel încât să se asigure în continuare accesul” la vaccinare împotriva COVID-19, în condiţii de siguranţă, eficacitate şi echitate pentru prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2, potrivit Agerpres.
„Hotărârea de guvern stabileşte un nou mecanism de coordonare a activităţilor de vaccinare la nivel naţional, urmând ca atribuţiile Comitetului Naţional de coordonare a acestor activităţi să fie preluate în integralitate de către Ministerul Sănătăţii, în corelare cu activităţile derulate în programul naţional de vaccinare”, a precizat Cărbunaru, în cadrul unei conferinţe de presă.
De asemenea, începând cu data de 1 iulie, activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară, în cadrul programului naţional de vaccinare (PNV) derulat de către Ministerul Sănătăţii.
„În cazul persoanelor private de libertate, activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se va realiza exclusiv prin cabinetele medicale din cadrul unităţilor penitenciare, cu sprijinul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi al municipiului Bucureşti”, informează Guvernul. În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, CNCAV îşi va înceta activitatea, însă instrucţiunile elaborate de acesta vor rămâne în vigoare şi vor fi actualizate, în funcţie de contextul epidemiologic, de către Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a precizat Guvernul.