Nicoleta Dumitrescu

Iar minunea-minunilor s-a întâmplat ieri, când șeful statului, la începutul discursului ținut la întâlnirea sa anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, și-a schimbat total discursul când a venit vorba despre ”PeSeDE”. Mai pe scurt, președintele a lăudat noua coaliție PNL-PSD, spunând că „la finalul anului trecut clasa politică din România a dovedit maturitate democratică”, subliniind că, deși nu a fost un proces deloc ușor, într-un final a fost constituită o coaliție solidă în Parlamentul României.
Ce schimbare totală și neașteptată de abordare! Dacă am fi trăit însă vremuri mai așezate, poate că această schimbare de strategie și de discurs prezidențial nu ar fi părut cumva ieșită din tiparul obișnuit. Însă, când nimic nu mai este cum a fost, atunci, nu mai par atât de nefirești nici aceste laude, deși se vede foarte clar că sunt forțate, de dragul diplomației.
Să se fi prins, cu adevărat, de clasa politică din România maturitatea democratică invocată de șeful statului? Depinde din ce unghi se privește! Pentru că, după cum s-a văzut, parteneriatul dintre PNL și PSD s-a pus pe picioare tot prin prisma negocierilor și a funcțiilor cerute și primite, inclusiv săptămâna trecută fiind plantați prin ministere, pe post de secretari de stat ori consilieri, cei care la ultimele alegeri nu au mai prins mandate de parlamentari. Numiri care, după cum s-a văzut, nu au mulțumit chiar pe toată lumea, așa cum s-a întâmplat și la PNL, de aici și recentele nemulțumiri, venite din interiorul partidului, la adresa liderului Florin Cîțu, căruia i s-ar fi reproșat că social-democrații ar fi ieșit mai în avantaj după împărțirea funcțiilor, pe toate palierele guvernamentale.
Oare așa se întâmplă atunci când, într-un final, se consideră că trebuie să se parcurgă o serie de etape pentru a se ajunge la…maturitatea democratică? Greu de știut! Deși, după cum s-a văzut, înțelegerea pentru conviețuirea la putere între cele două formațiuni politice care, doctrinar, nu se puteau înțelege una cu alta, s-a parafat numai după ce și-au negociat, mai rău ca la piață, funcțiile.
Cum însă înțelegerea de la guvernare nu anulează total competiția între partide, în anii electorali, invocând probabil aceeași maturitate, liberalii au ținut să meargă în paralel, în această perioadă, și cu consolidarea partidului. Astfel, după discuțiile cu PMP, aceștia încearcă să recupereze și o fostă aripă, ruptă tot de la PNL, respectiv ALDE, discuțiile de reîntregire fiind mai mult decât serioase, oficial fiind anunțată și o comisie de negociere, în vederea unei fuziuni. Prin urmare, e clar, ceva se întâmplă și în politică, iar după cum s-a văzut, niciîn acest domeniu niciodată nu trebuie să se spună niciodată, dovadă că social-democrații au fost trecuți pe lista cu laude, întocmită la Cotroceni, în timp ce, de dragul maturității democratice, foști membri vor să fie readuși la același nucleu, pentru a pupa, împreună, la viitoarele alegeri, Piața independenței!