Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri la finalul şedinţei de Guvern, că a fost adoptată hotărârea în baza căreia 2 decembrie 2022 va fi zi liberă pentru salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice, potrivit Agerpres.
Este vorba de o zi de vineri care se situează între o zi de sărbătoare legală şi o zi de repaus săptămânal. „S-a aprobat. (…) Avem o prevedere în Codul Muncii care ne spune clar ca, pentru predictibilitate pe parcursul anului, în luna ianuarie să aprobăm o astfel de hotărâre de guvern. Practic nu am făcut astăzi decât să respectăm Codul Muncii”, a precizat ministrul, la o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Budăi a estimat că nu vor fi declarat alte „punţi” în acest an, care să lege zile libere. El a apreciat că declararea unei zile libere trebuie analizată atât din perspectiva angajaţilor, cât şi a patronatelor.
Pe ordinea de zi a aceleiaşi şedinţe a figurat proiectul de hotărâre care vizează stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2022.
Conform acestuia, se propune ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie declarată zi liberă, întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii.