Sfântul Eustaţie a fost general al armatei romane din vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de a primi botezul se numea Placid. Din viaţa sa aflăm că într-o zi, aflându-se la vânătoare, a gonit un cerb.
Prin descoperire dumnezeiască, vede între coarnele cerbului cinstita Cruce a Mântuitorului şi aude un glas de la Cruce: „Placide, pentru ce Mă prigoneşti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinsteşti fără să ştii, prin lucrările tale cele bune“. La puţin timp după această minune, Placid împreună cu soţia şi copiii sai s-au botezat. La botez au primit numele de Eustaţie, soţia lui – Teopista, iar cei doi copii: Agapie şi Teopist.După botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a-I mulţumi şi aude din nou glasul Domnului care îi vesteşte că va lua moarte mucenicească. Se retrage din armată pentru o vreme, dar revine la insistenţele împăratului Traian. Acesta dorea să iasă învingător din lupta cu barbarii. Armata romană iese învingătoare avându-l conducator pe Eustaţie. Între timp, împăratul Traian a murit, iar noul împărat Adrian i-a cerut să aducă jertfe idolilor. Pentru că a refuzat, a fost aruncat la fiare împreună cu familia sa. Pentru că acestea nu le-au făcut niciun rău, au fost aruncaţi într-un cazan de aramă încins.
În a treia zi, trupurile lor au fost scoase întregi şi nearse.Potrivit documentelor din arhiva parohiei, părticele din moaştele Sfinţilor Mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist, făcători de minuni şi ocrotitori ai familiei creştine, au fost aduse la biserica Iancu Vechi – Mătăsari în anul 1840 de către un credincios din Bucureşti, Mihai Zidaru, de la Baia (judeţul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea).
De atunci, acestea sunt păstrate ca un dar de mare preţ al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari şi venerate cu evlavie. Reputaţi istorici români, între care  Nicolae Iorga (în lucrarea Inscripţii din bisericile României adnotate şi publicate, Bucureşti, 1905-1907), atesta existenţa moaştelor Sfinţilor Mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist, făcători de minuni şi ocrotitori ai familiei creştine, la biserica Iancu Vechi- Mătăsari.