V.Stoica

11 salvamontiști de la serviciile publice Bușteni și Prahova au intervenit, la finalul săptămânii trecute, vineri seară, pentru salvarea unui alpinist de 62 de ani, din București, care s-a accidentat grav după ce s-a izbit de peretele muntelui. Opt ore a durat operațiunea de extragere dintr-o zonă periculoasă (Hornul Mare din peretele Coștilei) a bărbatului care a avut ghinionul de a i se desprinde un piton din stâncă în timp ce escalada peretele muntelui. Colaborarea perfectă dintre echipajele de salvamontiști prahoveni și cel de pe elicopterul Inspectoratului General de Aviație din cadrul MAI a condus la extragerea alpinistului care, în urma căderii de circa 12 metri pe stâncile abrupte, a suferit fracturi la mâini, traumatisme la coloana vertebrală și mai multe plăgi pe restul corpului. Operațiunea s-a încheiat cu transportarea la Spitalul Floreasca din Capitală a bărbatului rănit.
Sergiu Frusinoiu, unul dintre salvamontiștii prahoveni care au participat la acțiunea de salvare, a relatat cum a decurs intervenția extrem de dificilă: „Ajung și eu la victimă și descopăr că era un bărbat trecut de prima tinerețe și cu o mare experiență de alpinism în spate. După ce îi fac un control amănunțit, descopăr leziunile, pe care le transmit mai departe echipei de la baza muntelui. Domnul trebuia coborât cu o targă și saltea vacuum. Cipi preia sarcina de a îngriji victima și eu cobor în fir pentru a semnaliza elicopterului zona de troliere a colegilor și a medicului. Piloții elicopterului vin cu precizie elvețiană și ne troliază colegii în punct fix, făcându-mi pielea de găină.
Ulterior, cu mare grijă, așezăm victima pe salteaua vacuum, respectiv în targă, și colegul Petruț coboară, lansat de mine și Cipi, cu targa și victima, până la baza peretelui, în firul văii.
Goran anunță elicopterul că poate veni la extragere și în scurt timp, medicul elicopterului prinde cârligul troliului, se acroșează la acesta și este evacuat, împreună cu victima, iar noi facem retragerea pe cale terestră, trăind satisfacția unei acțiuni de salvare foarte dificilă, executată ca la carte, în care comunicarea și interacțiunea dintre instituții, dar și în interiorul instituțiilor, au făcut ca victima să fie evacuată prompt, în siguranță și să ajungă în timp scurt să primească îngrijiri medicale avansate.
Nu am cuvinte să mulțumesc colegilor de la IGAv care de fiecare dată se dau peste cap și riscă pentru a ne oferi sprijin, dar și pentru profesionalismul de care dau dovadă negreșit, de fiecare dată.
Colegilor salvamontiști, care au grijă să fim cu toții în siguranță, le mulțumesc, încă o dată, că sunt niște rockstar-uri.”
(sursa foto – Salvamont Bușteni/ elicopter MAI)