V. Stoica

În doar 24 de ore, salvamontiștii care fac parte din echipele Bușteni și ale Serviciului Public Salvamont Prahova au fost solicitați să intervină, în weekend, în cinci intervenții, șapte turiști fiind recuperați de pe munte. Din păcate, însă, niciunul dintre ei nu avea echipament corespunzător sau pregătirea necesară parcurgerii unui traseu montan.
Salvamontiștii atrag atenția din nou că lipsa echipamentului și cea a antrenamentului specific pot să conducă de cele mai multe ori la accidente montane, inclusiv la decese.
Salvamontiștii au câteva sfaturi pentru turiști, astfel încât persoanele mai puțin familiarizate cu traseele montane să nu își pună viața în pericol. În primul rând, să plece la drum doar cu echipamentul adecvat pentru drumețiile montane, să nu plece singuri pe trasee și să anunțe întotdeauna drumul urmat înainte de plecarea pe un traseu. De asemenea, să aibă întotdeauna asupra lor o trusă de prim-ajutor, cât de mică, și să nu aleagă trasee mai dificile decât le poate permite capacitatea fizică. Mai mult decât atât, să meargă numai pe poteci marcate și amenajate corespunzător, iar înainte de plecarea pe traseu să se informeze obligatoriu asupra condițiilor meteorologice. Totodată, nu trebuie consumate băuturi alcoolice sau substanțe stupefiante înainte sau în timpul drumețiilor montane, pentru că acest lucru le afectează capacitatea de evaluare a riscurilor, dar și de reacție.