F. T.

„Atitudinile civice” ale activiştilor voluntari, mai mult sau mai puţin înregimentaţi în diverse ONG-uri, care postează pe reţelele de socializare că se taie la greu pădurile româneşti au luat o pauză. Sunt preocupaţi de cipare, antivaccinare… Că deh, sunt doctori în toate!
Venim în întâmpinarea lor şi a tuturor „specialiştilor” care nu văd pădurea de prejudecăţi şi scriem cu subiect şi predicat: În anul 2020, din pădurile administrate de către Direcţia Silvică Prahova au fost tăiaţi ilegal 488 de metri cubi de material lemnos.
„Vai, soro, dispare pădurea!”, intuim ceva reacţii la o asemenea veste.
Nu vă pripiţi, oameni buni ! Avem şi altă ştire: în cursul anului 2019, tot ilegal, au fost „retezaţi” în Prahova 1.170 de metri cubi. V-aţi mai liniştit? Aţi calculat raportul dintre pădurea dipărută în 2019 comparativ cu 2020? Noi nu o facem. Vă lăsăm pe dumneavoastră.
Venim, în schimb, şi cu alte argumente pentru demontarea şinelor de cale ferată în care sunt prezentate, tot pe reţelele de socializare, garnituri de trenuri transportând – pe şest, vezi Doamne! – cherestea  cu buşteni, te miri unde.
Tot în cursul anului trecut, după cum ne-a precizat Ovidiu Ştefănescu, inginer în cadrul Direcţiei Silvice Prahova, în pădurile din judeţ au fost constatate 67 de infracţiuni la regimul silvic şi, implicit, întocmite tot atâtea dosare penale.
De asemenea, au mai fost aplicate şi amenzi în valoare de 132.500 de lei pentru contravenţii.
Aşadar, au stat silvicultorii prahoveni cu mâinile-n sân? S-avem pardon!
Pe linia circulaţiei materialului lemnos – şi revenim iar la postări care au în prim- plan camioane încărcate cu material lemnos -, angajaţii Direcţiei Silvice Prahova au efectuat, în cursul anului trecut, 8.091 de controale. Majoritatea dintre acestea, împreună cu poliţia. Au fost confiscaţi 360 de metri cubi de lemn.
„Intrăm” din nou în pădurile administrate de către Direcţia Silvică Prahova, pentru a mai prezenta şi alte date.
Astfel, tot potrivit  inginerului  Ovidiu Ştefănescu, volumul materialului lemnos nejustificat de către personalul silvic – scriem aici despre cioate găsi nemarcate, aşadar lemn furat şi, implicit, imputat personalului silvic – a fost de numai 136 de metri cubi.
Scriem „numai” fiindcă, tot în comparaţie cu anul de referinţă 2019, şi la acest capitol s-a cunoscut un trend descendent. Adică, a scăzut numărul imputărilor cu aproximativ 75 la sută.
Ce ar mai fi de spus? Multe. Printre altele: reamintim că pădurea mai necesită şi lucrări de îngrijire. Adică, arbori tăiaţi, pentru a face loc altora, să se dezvolte. Că mai sunt şi doborâturi – vezi cazul de la Măneciu, din urmă cu un an ! – când pădurea a fost culcată la pământ. Ei bine, lemnul acesta trebuie să fie valorificat, nu lăsat să putrezească.
Una peste alta, încheiem ca şi alte dăţi, cu o concuzie trasă de către silvicultori: fondul forstier prahovean nu a scăzut, ci a crescut !
Deci, aviz amatorilor care se regăsesc în povestea cu drobul de sare. Aviz în sensul că pădurea prahoveană nu dispare!
Şi sperăm să nu afle Bill Gates, care controlează, nu-i aşa?!, tot ce mişcă pe lumea asta.
Inclusiv frunza din fagul/stejarul/ carpenul şi alte specii care cresc în pădurile administrate de către Direcţia Silvică Prahova.
După cum cred unii…