V. Stoica

Dovada că unii funcționari ai statului sunt mai luptători contra Covid decât alții o demonstrează și o ordonanță de urgență cu care s-a mers oarecum pe șest, de la intrarea sa în vigoare, în luna august 2020.
Chiar actualul premier al României, Florin Cîțu, s-a bâlbâit când a fost întrebat, recent, de ce angajații din prefecturi primesc un spor de 30% la salariu pe perioada stării de alertă, din cauza riscurilor de îmbolnăvire la care se expun unii dintre angajații din sistem, iar polițiștii din teren, de exemplu, nu primesc acest spor.
Conform ordonanței menționate, semnată de Ludovic Orban, în calitate de prim-ministru, dar și de actualul premier, Florin Cîțu, la data respectivă ministru de Finanțe, “personalul instituțiilor prefectului implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, a cărui finanțare se asigură de la capitolul 51.01 „Autorități publice și acțiuni externe“, beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu excepția prefectului și subprefectului”.
Conform datelor furnizate de către purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, consilier Liliana Maxim Minculescu, în acest moment, la nivelul Instituției Prefectului din județul Prahova, un număr de 37 de persoane angajate, din totalul de 45, primesc acest spor, iar valorea medie a sporului de 30%, pentru luna decembrie 2020, a fost de 742 lei (net). La un calcul simplu, rezultă că doar pentru plata sporului Covid, Instituția Prefectului a făcut cheltuieli de 27.454 de lei.
“Personalul din instituție care beneficiază de acest spor s-a stabilit prin ordin al prefectului la propunerea motivată a șefului nemijlocit, din care a rezultat activitatea și modul de implicare în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și care presupun un risc suplimentar și/sau un volum mai mare de muncă”, au motivat reprezentanții Instituției Prefectului Prahova acordarea sporurilor de 30% Covid la salariile de bază.