FC Petrolul Ploieşti – SCM Gloria Buzău 1-1 (0-0)

Marcatori: Huja (65)/Tucaliuc (71, pen).
FC Petrolul: Kitanov – Mendoza (46 Olaru), Meijers, Huja, Țicu – Lax (72 Salifu) – Constantinescu (63 Bratu), Ekollo (46 Balint), Roige (cpt), Vajushi (88 Poelmans) – Buhăescu. Antrenor: Viorel Moldovan.
SCM Gloria: Stoian – Pârvulescu, Balgiu, Toma, Perju – Cr. Ciobanu (63 Ignat), Anton, Pațurcă (87 Stăiculescu), Tucaliuc (90+1 Piftor) – Iurcu, Roșu. Antrenor: Ilie Stan.
Au arbitrat: Sorin Costreie (Buftea) – Szabo Gero (Cluj Napoca) și Gabriel Catană (Târgoviște).
Observatori: Marian Lumânare (București) și Liviu Seceanu (Galați).
Jucătorul meciului: Balgiu

George Marin

A trebuit să văd meciul cu Buzăul la televizor. Am decis să mai întârzii un pic înainte de a porni spre Ploiești pentru a face aceste scurte notițe.
Am văzut un joc brambura. Să-mi fie cu iertare, dar la nivelul acesta de organizare a jocului pe care l-a demonstrat Petrolul am văzut destule meciuri în liga a cincea din Turcia, la Aliağa FK. Totul a purtat pecetea întâmplării, mai ales în prima parte. Chiar și golul marcat de Huja s-a datorat … luftului lui Vajushi(să fi vrut el să lufteze? Oare?), urmare a unui corner bătut pe jos și numai bun de respins. Nu a fost de mirare că Buzăul a stăpânit jocul în câmp pe durata primului mitan pentru că mijlocul nostru a fost mort și lipsit de oamenii din centru capabili să conlucreze cu cei din față. Sau măcar să țină mingea în posesie. Nu mai zic de recuperarea balonului, care s-a întâmplat rar, rar. Mă refer la Ekollo și Lax. Până la pauză echipa jucase mai mult pe partea stângă, unde Vajushi, Roigé și Țicu conlucrează, și unde orice adversar și-a luat măsuri de precauție, după cum s-a văzut și miercuri seara.Echipa a fost ca un Trabant – toată lumea știe cum și cât de „tare” pornea Trabantul – al cărui motor mergea doar într-un piston din cele două. Poate că și din această cauză adunăm ba un punct, ba… niciunul. După pauză, parcă s-a mai urnit ceva, în sensul că mingea a ajuns mai des spre poarta adversă, trecând și pe dreapta. Cu cât succes, am văzut.

Huja a dat golul Petrolului, dar a provocat şi penaltiul buzoienilor!

Cât despre apărare, ce să faci dacă buzoianul a fost mai șmecher decât Huja? Am un oarecare regret că i s-a întâmplat lui Huja. Nu pentru că el a marcat golul Petrolului, ci pentru că, în primul mitan, a respins tot ce a zburat prin careul propriu. Și nu numai pentru acest lucru, ci și pentru că încă nu are suficientă experiență pentru fotbalul românesc, pentru cum se joacă, pentru cum se fluieră și pentru cum se obțin loviturile libere. Altfel, cred că Huja este unul din puținele transferuri potrivite pentru Petrolul. Nu am garanția că este o informație, dar este o impresie personală, că Huja a venit la Ploiești la sugestia unui ex-petrolist care a fost coleg cu el. Are ochi bun Adrimel!
Merg, totuși pe ideea că Trabantul, așa pâr, pâr, pâr, cum mergea el și chiar dacă scotea fum, ajungea la destinație. Și încă mă hrănesc cu năzuința că va ajunge acolo unde se dorește, dar poate mai trebuie umblat un pic la ”motor”. Nu numai pentru meciurile de la Piatra Neamț și de la Slobozia, ci pentru cele șase meciuri pe care le avem la primăvară. Și, desigur, pentru următoarele zece meciuri, mă încăpățânez să cred asta, din play-off.

Buzăul – punct cu un lot decimat

Viorel Moldovan a avut cei mai mulți dintre jucători recuperați din punct de vedere medical, după indisponibilitățile acuzate pentru ultimele două confruntări, putând alinia, contra Buzăului, o formulă apropiată de cea de bază. Nu același lucru s-a putut spune și despre oaspeți, cei care au venit decimați la Ploiești, din cauza COVID-19, Ciprian Petre, Constantin Stoica, Huiban, ambii fundași centrali titular – Ioniță și Ghinga, plus Chică-Roșă nu au putut fi utilizați, însă, chiar și în aceste condiții, Gloria a părut a fi echipa mai „vioaie” în multe moment ale întâlniriii de pe „Ilie Oană”! Una la care au improvizat un prim unsprezece și au avut doar 3 rezerve valide pentru jucători de câmp, doar ”copii”!
De abia ”vindecați” după Covid, petroliștilor le-a lipsit ritmul, au combinat anevoios și, în consecință, nici n-au reușit să găsească drumul spre poarta apărată de către Stoian, prima repriză fiind una ”impotentă”, de abia spre finalul ei venind prima și singura ocazie importantă, la o lovitură liberă bătută, de pe stânga, de către Țicu, la care Ekollo (38) a reluat, din mjlocul careului, cu capul, dar, din păcate, peste transversală!

Cine şi ce îl ţine pe Moldovan pe banca Petrolului devine de neînţeles

După pauză, tehnicianul „lupilor” a încercat să revitalizeze ofensiva, aruncându-l în luptă și pe Balint (apropos, când dă și băiatul ăsta un gol, că, deja, numele lui … Arnăutu, golgheterul echipei în ultimele sezoane, la care s-a renunțat, este tot mai des invocat, cu regret), dar golul a venit de la un fundaș, în urma unei faze mai degrabă întâmplătoare! E adevărat, buzoienii au beneficiat de un penalti uşor acordat, la un contact între Huja și Iurcu, pe care Tucaliuc (71) l-a transformat cu ceva emoții, plasând mingea în colțul din stânga lui Kitanov, reușind să ia un punct, pe care l-au meritat însă cu vârf și îndesat.
Meciul s-a încheiat cu câteva ocazii ale petroliștilor, nefructificate și cu protestele venite de la cei câțiva suporteri aflați la tribuna ”0”, care au făcut … cu ou și cu oțet, jucătorii, antrenorul, conducerea!
Petrolul rămâne, astfel, doar cu un punct obținut, după cel de-al treilea joc consecutiv fără victorie, și ocupă doar locul 9 în clasament, la patru lungimi distanță de zona de play-off, poziția din ierahie fiind destul de ”instabilă”, pentru că sunt destule echipe care nu au încă 13 meciuri jucate, așa cum au ”găzarii”.
Sâmbătă, Petrolul va juca la Piatra Neamț, de la ora 18.00, cu Ceahlăul, în „16”-imile Cupei României, pentru ca anul să se încheie pe 5 decembrie, cu jocul din deplasare, din etapa a 15-a, cu Unirea Slobozia.

Foto: Răzvan Păsărică/Cristi Stavri
(www.sportpictures)