Petrolul merge, astăzi, la Piatra Neamț pentru un duel care, nu cu mulți ani în urmă, era considerat unul dintre ”etaloanele Cooperativei”. Timpul a trecut, timpurile sunt altele, cele două echipe se întâlnesc acum în ”șaisprezecimile” Cupei României, gazdele din postura de formație de Liga a III-a, fără mari pretenții în acest sezon – moldovenii (sunt pe locul 6, din 10 echipe,în seria I a diviziei C), iar Petrolul venind după o serie de rezultate slabe, foarte slabe chiar, riscând să rateze calificarea în play-off! Miză există, în afara calificării în ”optimi”, a unei sume de bani din drepturile TV, învingătoarea de astăzi urmând să fie cap de serie și anul viitor, statut pe care Petrolul l-a avut și acum, având șansa unui adversar facil.
Revenind la deplasarea de la Piatra Neamț, ”începută” de ieri, când s-a plecat spre Moldova, antrenorul Petrolului (încă) Viorel Moldovan are șansa unei oarecare… guri de oxigen, printr-un succes care să readucă un pic echipa pe linia de plutire înainte de meciul de la Slobozia, de săptămâna viitoare, ultimul al anului 2020, capital pentru a se mai putea face calcule la calificarea în play-off!
De amintit și că, din sezonul 2020-2021 al fazei naţionale a Cupei României, au intrat în vigoare o serie de modificări legate de regula de vârstă şi regimul suspendărilor stabilite prin decizia de Comitet Executiv din data de 1 octombrie 2020.
Astfel, prin Decizia Comitetului Executiv al FRF s-a modificat Regulamentul de organizare a activității fotbalistice (ROAF) cu privire la numărul minim de jucători tineri și a condițiilor pe care participanții în această competiție trebuie să le respecte, astfel că Petrolul va trebui să respecte la acest duel ”regula underilor” pentru Liga a III_a, adică nu va mai exista obligația de a juca cu un junior născut în anul 2002 și unul în 2000, minimum, ci se va juca cu doi titular născuți în anul 2001 (sau mai mici) și unul de 2000. Adică, mai pe ”românește”; Bratu și Constantinescu ar trebui să fie titulari amândoi, alături de Țicu sau Manolache,doar 8 jucători fiind ”liberi” din punct de vedere al vârstei.
În plus, avertismentele (cartonașele galbene) primite de jucători până la etapa ”16”-imilor nu vor fi preluate în fazele superioare ale acestei competiții, astfel că începând cu acestea cluburile vor ține o nouă evidență a (avertismentelor) cartonașelor galbene. Avertismentele (cartonaşele galbene) aplicate jucătorilor în jocurile disputate anterior fazei şaisprezecimilor de finală se anulează. Începând cu faza șaisprezecimilor de finală, un jucător care acumulează 2 (două) cartonaşe galbene, în meciuri diferite, va fi sancţionat cu suspendarea pentru un joc, următorul din cadrul Cupei României.
În cazul în care un jucător va acumula două cartonaşe galbene (câte unul în fiecare dintre cele două meciuri, respectiv din ”16”-imi şi optimi), acesta nu va avea drept de joc în meciul din faza sferturilor de finală. În cazul în care un jucător va primi doar un singur cartonaş galben în cele 2 meciuri mai sus menţionate, acesta va fi anulat, urmând să fie ţinută o evidenţă nouă începând cu faza sferturilor de finală.
Executarea suspendării pentru cartonaşele roşii primite de jucători / antrenori în jocurile Cupei României, indiferent de faza competiţiei, se face în primul joc oficial disputat de oricare dintre echipele clubului, indiferent de competiţie.
În conformitate cu principiile de desfăşurare ale competiţiilor fotbalistice pentru sezonul 2020-2021, adoptate în cadrul şedinţei Comitetului Executiv al FRF din data de 18 august 2020, meciurile din cadrul Cupei României care nu se pot disputa din cauza testărilor pozitive pentru COVID-19 nu se pot reprograma.