Duminică, 25 octombrie 2020, de la ora 10:10, la Hipodromul de la Ploiești este programată cea de-a 12-a reuniune hipică a anului, eveniment ce se va desfășura fără prezența publicului și cu transmisiune online pe pagina de Facebook Complex Hipodrom Ploiești. Iubitorii sportului regilor vor putea urmări online cinci curse destinate cailor de trap, precum și cursa de galop pentru cai Pur Sânge Englez, organizată de Jockey Club Român, în parteneriat cu CSM Ploiești.
Intitulată «Premiul Jockey Club 145 de ani», această cursă marchează împlinirea a 145 de ani de la fondarea Clubului, precum și un nou început în evoluția alergărilor de galop prin implicarea Jockey Club Român, instituția care reprezintă România în cadrul Federației Internaționale a Autorităților Hipice (IFHA).
Cursa, la care au fost înscriși 11 cai Pur Sânge Englez, va începe la orele 11:30 (inclusă în cadrul reuniunii de trap) și se va desfășura pe o distanță de 1.500 de metri. Vor lua parte cai născuți în România și în străinătate, însă antrenați în România, aparținând atât proprietarilor de stat, cât și proprietarilor privați. Valoarea premiilor va fi de 5.000 de lei, revenind primilor cinci cai plasați, conform deciziei Comitetului Alergărilor din cadrul Jockey Club, rațiunile fiind acelea de a susține proprietarii și crescătorii de cai Pur Sânge Englez din România.
„Evenimentul constituie un prim pas pentru aderarea României la Regulamentele internaționale, parte dintr-un demers amplu inițiat de Jockey Club pentru a obține recunoașterea în plan internațional a calului de curse românesc. Cu alte cuvinte, cursa de duminică reprezintă un efort comun pentru a duce acest sport către normalitate, pentru a încuraja continuitatea sa, în special în această perioadă în care fenomenul sportiv este puternic afectat de restricțiile impuse de pandemie”, a declarat Tudor Roșca – vicepreședinte Jockey Club.
«Premiul Jockey Club 145 de ani» inaugurează un alt început al galopului românesc, evenimentul având loc la 18 ani de la organizarea de către Jockey Club a curselor desfășurate la Hipodromul de la Mangalia, în perioada 1996 – 2002. Evenimentele organizate atunci au însumat 55 de reuniuni cu peste 350 de curse și peste 100 de cai partanți în medie pe an, iar în anul 2000 a avut loc primul Derby după 40 de ani de întrerupere. În urma unor eforturi substanțiale, Jockey Club a organizat, astfel, primele curse de galop din România, la 50 de ani de la suspendarea activității sale în anul 1947, la instalarea regimului comunist. Evenimentele de la Mangalia au fost întrerupte prin lipsa cooperării instituționale, timp în care condițiile internaționale nu s-au mai suprapus cu cele ale terenului de la malul mării. Recent, modernizarea Hipodromului de trap de la Ploiești a inclus proiectarea unei piste de galop, fapt care a creat premisele relansării curselor de galop în România, un sport ale cărui origini în Țările Române pot fi identificate la începutul secolului al XIX-lea, dezvoltându-se în simultaneitate cu tendințele occidentale din țări precum Anglia și Franța.
România este țara unde a fost fondat cel de-al treilea Jockey Club din lume, după Jockey Clubul Englez și cel Francez, un fapt care atestă dezvoltarea la care aspira România în acele timpuri, precum și strânsa conectare a elitelor țării la viața socială și la uzanțele occidentale. Jockey Club Român este o instituție istorică sinonimă cu evoluția sporturilor hipice în țara noastră (inaugurat în anul 1875).
În anul 2019, Jockey Club a redevenit în mod oficial autoritatea privind Registrul genealogic al cailor Pur Sânge Englez – Stud Book – conform actului de recunoaștere emis de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Registrul genealogic al cailor a luat naștere în România odată cu Jockey Club Român, în anul 1875, când a fost publicat un registru pentru pedigree-ul cailor de curse Pur Sânge Englez, unul dintre primele publicate în Europa la acea vreme. Jockey Club Român a avut această responsabilitate până în anul 1948, când registrul a fost preluat de către Ministerul Agriculturii, prin diferite direcții de specialitate din cadrul acestuia. După o perioadă de peste 70 de ani, Jockey Club primește, în urma solicitărilor sale și în conformitate cu legile europene, această recunoaștere ce presupune, totodată, calitatea de societate de ameliorare pentru dezvoltarea rasei de cai Pur Sânge Englez în România, conform Statutului său în vigoare încă din anul 1875.