Mai multe drone specializate sunt testate în cadrul unui program de creştere a numărului de koala de pe coasta estică a Australiei, aceste dispozitive urmând să împrăştie seminţe de eucalipt pentru regenerarea zonelor împădurite distruse în incendiile extrem de grave care au afectat Australia, a informat Agenţia Reuters, preluată de Agerpres.
Frunzele de eucalipt sunt principala sursă de hrană pentru koala, şi, prin urmare, refacerea zonei împădurite distruse în incendiile din perioada 2019-2020 este esenţială pentru supravieţuirea pe termen lung a acestor animale în statul New South Wales.
Incendiile au ucis sau au dislocat 3 miliarde de mamifere, păsări şi reptile, estimează organizaţia World Wildlife Fund, aflată la originea acestei iniţiative, şi au distrus sau deteriorat până la 7 miliarde de copaci pe 11 milioane de hectare în sud-estul Australiei, un teritoriu egal cu jumătate din suprafaţa Regatului Unit al Marii Britanii.
În acest context, filiala WWF din Australia încearcă să strângă 300 de milioane de dolari australieni (210 milioane de dolari americani) pe parcursul a cinci ani pentru a finanţa iniţiativa de împrăştiere a seminţelor cu ajutorul dronelor, dar şi alte metode de a revigora habitatul pădurii, având drept scop dublarea numărului de exemplare de koala de pe coasta de est.
Unele drone WWF pot să împrăştie până la 40.000 de seminţe pe zi şi vor contribui la crearea unor coridoare verzi, pentru ca exemplarele de koala şi alte animale sălbatice să se poată deplasa printr-un peisaj fragmentat de incendii.
În iunie, o anchetă parlamentară a constatat că, în New South Wales, koala ar putea dispărea până în 2050 dacă nu se iau măsuri imediate pentru protejarea acestor animale şi a habitatului lor natural.
Cel mai recent sezon al incendiilor de vegetaţie din Australia a fost unul dintre cele mai grave înregistrate vreodată, soldându-se cu moartea a 34 de persoane şi distrugerea a circa 3.000 de case, după ce mai mulţi ani de secetă au făcut ca zona împădurită să devină neobişnuit de uscată.