Violeta Stoica

Finalizarea tuturor procedurilor derulate în cadrul licitației destinate achiziționării de troleibuze, organizată de Ministerul Dezvoltării, a implicat și semnarea contractului de furnizare a 20 de troleibuze normale cu lungimea de 12 m destinate transportului public urban de călători pentru municipiul Ploiești, de către primarul Ploieștiului, Adrian Dobre.
Câştigătorul licitației organizate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei este firma Solaris, unul dintre cei patru ofertanți care s-au prezentat la procedură – Bozankaya Otomotiv, asocierea Egnatia Rom SRL (lider de asociere) și Societate cu Răspundere Limitată “Uzina ElectroMaș” SRL (asociat), asocierea SC Golden Dragon Bus și SC Xiamen Golden Dragon Bus Co, precum și Solaris Bus & Coach.
Ploieştiul va beneficia de 20 de troleibuze noi, complet electrice (și nu hibride, așa cum sunt Neoplanele second hand cumpărate pe vremea când Ploieștiul era condus de Andrei Volosevici), ce vor fi utilizate pe cele două trasee de troleibuze existente, care înregistrează zilnic o frecvenţă ridicată de călători, respectiv ruta 44 (11 troleibuze) şi ruta 202 (9 troleibuze). “Noile mijloace de transport public vor asigura funcționalitatea la capacitatea de 100% a liniilor existente de troleibuz și respectarea orarului curselor, inclusiv la orele de vârf”, afirmă reprezentanții municipalității ploieștene.
Troleibuzele vor avea o capacitate de minimum 70 pasageri- din care 30 de locuri pe scaun – şi vor contribui la creșterea calității aerului, asigurarea de condiţii superioare de transport, prin dotările de care vor dispune, respectiv podea joasă, 100% electrice, cu emisii zero, vor fi mai puțin zgomotoase, cu facilități STI – sisteme inteligente de transport, în condițiile în care se estimează și creșterea gradului de utilizare a acestui mijloc de transport la nivel local, în defavoarea transportului auto privat.
Cele 20 de troleibuze achiziţionate în cadrul acestui proiect vor veni dotate cu sistem de informare a pasagerilor, tracking GPS şi anunţarea staţiei următoare, sistem de climatizare, sistem de supraveghere video, sistem automat de taxare, computer gestiune management trafic, display pentru anunţuri şi reclame, validatoare. Valoarea totală a proiectului este de 47.690.600,00 lei, iar perioada de implementare a acestuia se va încheia la data de 31 decembrie 2022.
În luna februarie, după mai bine de un an de la demararea procedurii de achiziție pentru cumpărarea câtorva zeci de tramvaie pentru trei municipii din țară, procedura de achiziție a fost anulată.
Marți, 7 iulie, Ministerul Dezvoltării a lansat din nou achiziția, de această data pentru patru loturi, respectiv pentru orașele Botoșani, Brăila, Galați și Ploiești. Este vorba despre 49 de tramvaie cu lungimea de circa 18 metri, destinate transportului public urban de călători. Procedura de atribuire se derulează pe patru loturi: LOT 1 Municipiul Botoșani (9 tramvaie unidirecționale de circa 18 m), cu o valoare estimată la 72.000.000 lei fără TVA; LOT 2 Municipiul Brăila (10 tramvaie unidirecționale de circa 18 m), la o valoare de 80.000.000 lei fără TVA; LOT 3 Municipiul Galați (10 tramvaie unidirecționale de circa 18 m), cu o valoare de circa 80.000.000 lei fără TVA și LOT 4 Municipiul Ploiești (20 tramvaie unidirecționale de circa 18 m), la o valoare estimată la 160.000.000 lei fără TVA.