N.Dumitrescu

După ce reprezentanţii Ligii Asociaţiilor de Producători Agricoli din România au susţinut că rachetele antigrindină au provocat secetă în judeţul Prahova, au venit și reacțiile din partea oficialilor din domeniul de resort. Astfel, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, într-o intervenție la unul dintre posturile de televiziune naționale, a ținut să declare că sistemul de rachete antigrindină este în perfectă stare de funcţionare şi este utilizat în sistem semi-militarizat, fără a se trage la întâmplare. „Este o monitorizare, atât din partea celor care operează, cât şi din partea ministerului şi a agenţiei naţionale antigrindină şi toate aceste date sunt stocate şi avem posibilitatea să analizăm după ce s-a întâmplat, cu ani în urmă, tot ceea ce se procesează, comenzile şi efectele lor, astfel încât comenzile de lansare a rachetelor să nu fie haotice şi să nu reducă precipitaţiile”, a subliniat ministrul. Menționând că, în afară de judeţul Prahova, nu a mai avut astfel de reclamaţii, acesta a adăugat că, dimpotrivă, sunt solicitări din partea altor județe pentru suplimentarea punctelor de lansare a rachetelor antigrindină, dând exemplu Suceava, unde, deşi sunt 10 puncte de lansare operaţionale, fermierii au cerut încă opt, pentru a se proteja toată suprafaţa judeţului, suplimentare care a fost solicitată și de cei din zona Dăbuleni. În context, ministrul susține că sistemul antigrindină ”este bun şi funcţional”, verificându-l de nenumărate ori de când a venit la conducerea instituției, susținând și că ”toţi cei care vor fi afectaţi de secetă vor primi despăgubiri”.
Pe de altă parte, Gheorghe Căunei Florescu, preşedinte director general al Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, susține, potrivit Agerpres, că intervenţiile realizate prin Sistemul Naţional Antigrindină nu produc niciodată secetă, dar unii fermieri urmăresc să cadă grindina pentru a avea parte de profit. Conform declarațiilor directorului, lansarea de rachete antigrindină este monitorizată şi de către Organizaţia Mondială de Meteorologie. ”Din 2015 s-a şi creat o autoritate la nivel mondial care recomandă ţărilor să înfiinţeze asemenea agenţii ca omul să intervină, pentru că de câţiva ani încoace fenomenele meteo au luat-o razna. Noi nu facem altceva decât să stopăm grindina şi în niciun caz nu luăm apa de la un fermier şi o dăm la altul.Nu speriem norii, nu-i deplasăm dintr-o parte în alta. Astea sunt cuvinte scrise de către oameni care nu ştiu. Noi avem sistem de comunicare pe infrastructura STS, avem aparatură de ultimă generaţie care ne dă toate informaţiile, de la Administraţia Naţională de Meteorologie vedem efectiv tot ceea ce se întâmplă şi ne oferă anumiţi parametri prelucraţi deja. Adică, ne spun exact ce se întâmplă şi, din centrul de comandă, de la unitatea din Ploieşti, se trimit informaţii către punctele de lansare unde avem operatorii. Ei pun lansatoarele pe coordonatele respective şi racheta ajunge exact în zona indicată. Acum trei zile a fost un fenomen extrem în Prahova, unde am acţionat cu 88 de rachete şi am protejat în totalitate”, a spus Căunei Florescu. Suținând că România nu este singura ţară care derulează activităţi menite să protejeze culturile agricole de fenomenele meteorologice extreme, acesta a mai adăugat:”Aceşti domni (reprezentanţii LAPAR, n.r.) urmăresc să cadă grindina şi să încaseze bani de la asigurări. Aceasta este o formă de şmecherie. Afirmaţiile acestea nu le facem numai noi, ci şi anumite autorităţi ale statului.Sunt alte interese, asta e problema. Intervenţiile noastre nu produc niciodată secetă, iar acest lucru este demonstrat şi la nivel mondial. De câte ori intervenim, de atâtea ori creşte gradul de umidificare. Gradul de umidificare creşte precipitaţia. Majoritatea fermierilor fac intervenţii la Ministerul Agriculturii, la mine, să mărim numărul de puncte şi să putem interveni să stăpânim aceste fenomene extreme”.
Reamintim faptul că, acum câteva zile, reprezentanţii Ligii Asociaţiilor de Producători Agricoli din România au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că sistemul naţional antigrindină este total deficitar, deși este prezentat drept cea mai bună soluţie în vederea stopării fenomenelor meteorologice nefaste pentru culturi. Susținând că în mod special fermierii din Prahova sunt afectați, agricultorii au ameninţat cu proteste pentru a arăta că utilizarea acestui sistem în forma actuală provoacă secetă.