Cu aplicarea de penalităţi, APIA mai primeşte cererile unice de plată o perioadă limitată de timp

Nicoleta Dumitrescu

 

Demarată în această primăvară de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, pe data de 15 iunie a.c. s-a încheiat Campania de depunere – fără penalități – a cererilor unice de plată aferente anului 2020, în baza cărora pot fi obţinute subvenţii agricole. Derulată în condiţii atipice, ale epidemiei de coronavirus, Campania 2020 de primire a cererilor unice de plată a debutat la data de 2 martie, iar în intervalul 6 aprilie – 15 iunie 2020 s-a desfășurat exclusiv în mediul online, pentru a proteja sănătatea atât a salariaților, cât şi a beneficiarilor. Potrivit reprezentanţilor APIA Prahova, la nivelul judeţului au fost înregistrate peste 9.300 de cereri, cele mai multe fiind depuse de fermieri din Valea Doftanei, Baba Ana, Starchiojd. Statistic, în comparaţie cu anul trecut, numărul cererilor este mai mic, dar suprafaţa este mai mare, în ultimul caz explicaţia fiind aceea că agricultorii au înţeles importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață. Iar acest lucru a reieşit şi din faptul că au putut să se adapteze unor dificultăți administrative nemaintâlnite până acum, fermierii reuşind să se conecteze la tehnologia modernă actuală, pentru a depune documentele necesare. De adăugat că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, campania de primire a cererilor unice de plată mai continuă o perioadă limitată de timp, dar vor fi aplicate penalităţi. 

Potrivit legislaţiei, cererile unice de plată pe baza cărora se pot obţine subvenţii agricole pentru sectorul vegetal şi cel zootehnic trebuie depuse la centrele judeţene şi locale ale Agenţiei de Plăţi şi intervenţie pentru Agricultură (APIA). La nivel naţional, în perioada 2 martie – 15 iunie 2020 au fost depuse un număr de 826.964 de cereri unice de plată pentru o suprafață de 9.814.937,86 hectare. Conform datelor solicitate APIA Prahova, la nivelul judeţului , în cadrul Campaniei 2020 au fost înregistrate 9.321 de cereri, cele mai multe – peste 2.500 – fiind depuse la centrul local de la Ploieşti, urmat de cele de la Câmpina – peste 2.100, Vălenii de Munte – peste 1.900, Mizil – peste 1.100 , Urlaţi – peste 1000 de cereri. Din punct de vedere statistic, numărul cererilor este mult mai mic faţă de campania desfăşurată anul trecut, când s-au înregistrat 9.730 de solicitări, dar suprafaţa agricolă a crescut – 139.279,21 hectare, anul acesta, faţă de 138.952,93 hectare, în 2019, explicaţia specialiştilor fiind aceea că fermierii sunt tot mai conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață, dovadă fiind şi faptul că s-au adaptat şi la tehnologia modernă, documentaţia fiind transmisă în sistem online. Cele mai multe cereri unice de plată au fost înregistrate de fermierii din Valea Doftanei, Baba Ana, Starchiojd, Ariceştii Rahtivani, Poseşti, Târgşorul Vechi, Măneşti.
De adăugat că, aşa cum au mai anunţat cei de la APIA, în conformitate cu prevederile comunitare și naționale în vigoare, campania de primire a cererilor unice de plată continuă timp de 25 de zile, după data de 15 iunie 2020, cu aplicarea de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
După centralizarea cererilor primite şi verificarea lor urmează să fie efectuate verificări pe teren, în baza selectării anumitor fermieri prahoveni, pentru a se vedea dacă tot ceea ce au declarat solicitanţii – suprafaţă agricolă, respectiv număr de animale – există în realitate. Asta pentru a fi justificat sprijinul financiar pe care îl vor primi, cuantumul urmând să fie stabilit, în perioada următoare, la nivelul guvernamental. De adăugat că sprijinul financiar diferă în funcţie de schemele de plată în care se încadrează solicitantul. În 2019, de pildă, potrivit APIA Prahova, pentru un fermier care a trecut în documente că deţinea o suprafaţă de 12,36 hectare de păşune, 9 vaci cu lapte şi 194 de oi, valoarea subvenţiei alocate s-a ridicat la peste 37.000 de lei; pentru un altul – care deţinea o suprafaţă de 1.262,14 hectare de teren arabil, ajutorul a fost de peste 1.160.000 de lei, în timp ce un fermier cu 2,93 hectare de teren arabil a primit peste 2.400 de lei.