Nicoleta Dumitrescu

 

Pandemia a lăsat și încă mai lasă în urma ei foarte multe drame, nenumărate fiind și situațiile în care viața s-a transformat total din cauza instabilității economice, urmele fiind vizibile peste tot acolo unde apariția coronavirusului se traduce în cazuri confirmate, persoane vindecate și decedate. Din păcate, cum un necaz nu vine niciodată singur, noul virus s-a infiltrat bine astfel încât n-a fost domeniu care să nu scârțâie, nenumărate fiind exemplele în care angajații au fost nevoiți să-și ia concediu forțat – cu 75% salariu, altora posturile fiindu-le restructurate total.

În situația românilor, această realitate s-a văzut atât pe plan local, cât și prin alte țări străine, pe acolo pe unde, cu unu-doi-trei ani în urmă, poate chiar dublu sau triplu, șansa le-a oferit să câștige într-o lună cât câștigau într-o jumătate de an acasă. Așa se face că odată cu pandemia a intervenit și blocajul, mulți români fiind nevoiți să se întoarcă acasă, ultimele zile făcând dovada că nicăieri în lume nimic nu e sigur!
Iar vămile luate cu asalt arată cât de tristă poate fi uneori viața, când, cu ultimii euro în buzunar, singura dorință a unora dintre românii plecați era doar să ajungă acasă!
Numai că pandemia a scos la iveală și un altfel de paradox. Munca românilor este foarte apreciată, atât de mult încât, recent, un proprietar al unei podgorii din Italia a fost dispus să cheltuie o sumă considerabilă închiriind un avion privat pentru a le aduce înapoi în țara sa pe cele opt românce pe care le avusesese ca angajate, motivând că fără ele afacerea sa era compromisă.
Cu siguranță, acesta nu este singurul caz în care se vede lipsa forței de muncă venite din România, în contextul în care în destule state, mai ales europene, se observă că multe munci, mai ales cele sezoniere, le sunt străine localnicilor, din cauza faptului că până nu de mult acestea erau efectuate de cei veniți din afară!
Analizând ce bulversare a putut să facă noul virus în economie, dar și faptul că au fost nenumărate programele fluturate cu scopul revenirii românilor din străinătate, nu poți să nu constați ce coincidență se poate consemna în aceste vremuri de restriște când, în valuri-valuri, românii se reîntorc acasă!
În dorința autorităților de repornire a motoarelor economiei țării, din sertare au fost scoase inclusiv prăfuitele programe care vizau reîmprospătarea forței de muncă locale exact cu românii care se lăsau convinși să revină în țară? Nici vorbă! Nici măcar cozile lungi, pe câteva rânduri, de la vamă nu le-a reîmprospătat memoria acelora care, inclusiv în fostele campanii electorale, au ”împușcat” voturi bune pe această temă. Cu toții – de la Cotroceni în jos, Guvern și cei care stau acum în fotoliile din piele din impunătoarea clădire a Parlamentului – susțin că este nevoie de programe pentru redresarea economiei, însă, nimic concret nu a fost anunțat până acum. În afară de faptul că, aproape zilnic, se anunță numărul contractelor de muncă suspendate din cauza pandemiei, nu s-a auzit nimic de noi locuri de muncă, de redresare, de revigorare, de motoare repornite.
Asta în condițiile în care, ce coincidență, au revenit în țară, în valuri-valuri, atâtea mii de români! Prin urmare, dacă nici acum cei care ar trebui să vadă această oportunitate nu profită de ea, atunci când vor putea fi ocupate cele câteva mii de locuri vacante din fiecare județ? Ori, poate, specialiștii politici au uitat că, în fiecare an, din cauza faptului că patronii firmelor nu au cu cine să-și completeze echipele, aduc forță de muncă de peste mări și țări…