Guvernul a finalizat procedurile de adoptare şi implementare a măsurilor economice de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de criza COVID, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, potrivit Agerpres.
„Prin aprobarea în şedinţa de Guvern a normelor de aplicare în ceea ce priveşte schemele de garantare pentru IMM-uri, în acest moment, putem spune că au fost, practic, finalizate toate procedurile în ceea ce priveşte adoptarea şi implementarea şi pachetului de măsuri economice de sprijin ale Guvernului condus de premierul Ludovic Orban pentru companiile şi angajaţii afectaţi de criza provocată de epidemia cu coronavirus. Din acest moment, începând de astăzi, odată cu adoptarea ultimelor acte normative necesare, avem în derulare schemele şi măsurile de sprijin pentru economie”, a declarat Dancă, luni, la finalul şedinţei de Guvern. El a menţionat măsura subvenţionării şomajului tehnic pe perioada stării de urgenţă pentru angajaţii care au contractele de muncă suspendate. „Procedura este, deja, în derulare la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. De asemenea, şi alte categorii de angajaţi, cu alte forme de angajare, decât contractul individual de muncă, respectiv ceilalţi profesionişti, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, beneficiază în acelaşi fel de o indemnizaţie de până la 75% din salariu mediu şi cererile în acest sens pot fi depuse la Ministerul Muncii la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Intervenţii”, a precizat Dancă. Acesta a reamintit şi măsura de sprijin a IMM-urilor în ceea ce priveşte capitalul de lucru şi creditele de investiţii. Pe de altă parte, şeful Cancelariei premierului a adăugat că hotărârea privind a amânarea plăţii ratelor bancare pentru persoanele fizice, dar şi pentru persoanele juridice în dificultate ca urmare a epidemie cu coronavirus, este în aplicare după publicarea normelor aferente în Monitorul Oficial.
‘ De asemenea, măsura legată de bonificaţiile pentru companiile şi întreprinderile care plătesc la timp taxele şi impozitele, privind obligaţiile de plată pentru această perioadă, respectiv 5% pentru marii contribuabili şi 10% pentru celelalte categorii este în vigoare. În acelaşi timp am promis plata obligaţiilor statului către mediul şi companii şi în acest sens este, deja, implementată rambursarea TVA-ului cu control ulterior, deci fără control înainte de plata acestei obligaţii „, a explicat Dancă. El a amintit şi măsura privind digitalizarea şi simplificarea relaţiilor cu instituţiile publice.
„În acest sens au fost adoptate mai multe acte normative pentru a impune obligaţia autorităţilor publice de a accepta documente electronice şi înscrisuri electronice cu semnătură electronică. Inclusiv în domeniul medical a fost inclusă posibilitatea consulaţiilor medicale la distanţă”, a afirmat Ionel Dancă.