V. Stoica

Asociația Info-Cons a dat publicității o serie de alerte instituite la nivel european privind calitatea echipamentelor de protecție, în special a măștilor cu filtru pentru particule.
Alertele emise de Safety Gate, Sistemul de Alertă Rapidă pentru produse nealimentare periculoase al Comisiei Europene, atrag atenția asupra calității îndoielnice a unor măști de protecție, foarte căutate și achiziționate în această perioadă de pandemie de coronavirus.
masti proaste1Cea mai recentă alertă inițiată din Belgia (statul care a reclamat, de altfel, toate problemele sesizate la măștile de protecție respiratorie) este A12/00629/20 și se referă la măștile de filtrare a particulelor model 8410, produse de NEP (China), care prezintă, conform datelor publicate pe Safety Gate, Sistemul de Alertă Rapidă pentru produse nealimentare periculoase al Comisiei Europene, riscuri serioase pentru cumpărători. Conform informațiilor respective, capacitatea de filtrare este insuficientă, respectiv mai mică de 62%, astfel că mult prea multe particule și microorganisme ar putea să pătrundă prin mască, crescând riscul de infectare dacă nu sunt purtate cu alte măsuri de protecție suplimentare. Măsurile impuse către importator au fost de rechemare a acestora de la utilizatorii finali.
De asemenea, astfel de alerte transmise de instituția UE au vizat măștile cu filtru de particule marca Likelove, produse tot în China, pentru care retenția de particule/filtrul masti proaste2materialului este insuficientă (valoarea măsurată este ≤ 75 %). În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare.Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149. În acest caz, măsurile dispuse de autoritățile publice către importator au fost de avertizare a cumpărătorilor privind riscurile.
Și pentru măștile Three Dimensional Protective Respirator (disposable respirator), model KN95, s-a emis o alertă similară, și acestea fiind fabricate în China. În cazul acestora, retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată este ≤ 86 %). Și în cazul măștilor cu filtru de particule marca Daddy Baby model E-P01L50, FP2, cu codul de bare 6938457900007, a fost emisă o alertă provenită tot de la autoritățile belgiene, în acest caz riscurile fiind mult mai crescute, pentru că, potrivit Sistemului de Alertă Rapidă pentru produse nealimentare periculoase al Comisiei Europene, retenția de particule este insuficientă (valoarea măsurată fiind mai mică de 49 %). În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare.