Papa Francisc va publica pe 12 februarie un document în care va răspunde propunerii de acceptare a bărbaţilor căsătoriţi în rândul preoţilor catolici, a anunţat ieri serviciul de presă de la Vatican, citat de DPA.
Propunerea este strict limitată la regiunea Amazonia.
Ea a fost formulată în octombrie de un sinod al episcopilor, cu scopul de a rezolva problema penuriei de clerici catolici din această regiune foarte puţin populată şi acoperită de pădurea tropicală din America de Sud.
Ideea în sine i-a nemulţumit profund pe tradiţionalişti, care se tem că ea va deschide drumul spre abolirea completă a celibatului pentru preoţii catolici, o măsură ce nu face parte din dogma bisericii, dar care există din perioada Evului Mediu.
Specialiştii în chestiuni religioase se aşteaptă ca papa Francisc, în această povăţuire apostolică, să ia o decizie în această privinţă. Vaticanul a anunţat că documentul se va intitula „Querida Amazonia” („Dragă Amazonia”).
Papa Francisc se va pronunţa şi asupra altor chestiuni discutate în timpul sinodului din Amazonia, inclusiv asupra justiţiei sociale şi a schimbărilor climatice, drepturilor minorităţilor şi rolului femeilor în Biserica Catolică.
O eventuală decizie pozitivă în privinţa preoţilor căsătoriţi ar putea exacerba tensiunile dintre papă şi criticii lui conservatori, care consideră că mandatul său papal este excesiv de liberal.
Un precedent măr al discordiei a fost decizia papei Francisc de a relaxa interdicţia ce viza posibilitatea de a oferi sfânta împărtăşanie persoanelor divorţate care se recăsătoresc, adoptată în 2016 în urma unei propuneri făcute în cadrul unui alt sinod al episcopilor catolici.