Ieri, Guvernul PSD Viorica Dăncilă a fost demis de plenul Parlamentului, care a aprobat moțiunea de cenzură depusă de opoziție cu 238 de voturi ”pentru”.
Potrivit anunțului oficial , au fost prezenţi în sală 399 de parlamentari şi s-au exprimat 245 de voturi: 238 voturi „pentru”, voturi „contra” – 4, abțineri – 0.
Moțiunea a întunit majoritatea voturilor cerute de Constituție pentru adoptare, astfel că Parlamentul a retras încrederea acordată Guvernului. Votul a fost secret, cu bile.
Pentru trecerea moțiunii de cenzură era nevoie de cel puțin 233 de voturi. Guvernul Dăncilă rămâne, potrivit legii, să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege.
Preşedintele trebuie să convoace la consultări partidele parlamentare și să desemneze un candidat pentru funcţia de premier. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de prim-ministru trebuie să vină în Parlament cu echipa guvernamentală, pentru votul de încredere.

Premierul Viorica Dăncilă: Plecăm cu datoria împlinită

Premierul Viorica Dăncilă a avut o primă reacţie după ce moţiunea de cenzură pentru căderea Guvernului a trecut.
„După cum aţi văzut, moţiunea a trecut, toate partidele s-au unit pentru a trece această moţiune. Au fost şi colegi din cadrul PSD care au votat. Nu este o problemă. Plecăm cu datoria împlinită. Am reuşit să îndeplinim foarte multe dintre obiectivele programului de guvernare, pe care oamenii le-au văzut şi le-au simţit”.

Şeful statului a chemat partidele la consultări şi a avansat ideea anticipatelor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri că a convocat pentru astăzi partidele parlamentare la prima rundă de consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament, potrivit Agerpres.
De asemenea, acesta a spus că soluția cea mai bună este întoarcerea cât mai rapidă la vot, adică alegerile anticipate, dar acestea pot fi organizate doar dacă există consens. „La consultări voi constata în ce măsură există acest consens”, a concluzionat şeful statului.

Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui să nominalizeze cât mai repede un premier

Imediat după adoptarea moţiunii, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui Klaus Iohanis să nominalizeze cât mai repede un nou prim-ministru.„Fac un apel la preşedintele Iohannis să nominalizeze cât mai repede un premier, dacă se poate şi astăzi, astfel încât să-şi asume guvernarea”, a spus premierul, potrivit Agerpres.