Premierul Viorica Dăncilă a declarat că Palatul Cotroceni a devenit un sediu de campanie pentru Klaus Iohannis, precizând că românii aşteaptă explicaţii referitoare la motivul pentru care şeful statului încalcă în mod repetat Constituţia, potrivit Mediafax. „Din nefericire, Palatul Cotroceni a devenit un sediu de campanie pentru actualul preşedinte. Îi transmit domnului Klaus Iohannis că cetăţenii încă aşteaptă explicaţii cu privire la motivul pentru care încalcă repetat Constituţia. Toţi vrem să înţelegem de ce actualul şef al statului face un abuz de putere şi continuă blocarea activităţii Guvernului, deşi majoritatea constituţionaliştilor îi transmit că interpretează electoral Legea fundamentală. Respectarea Constituţiei nu este facultativă, este obligatorie, iar domnul Klaus Iohannis ar fi trebuit să înveţe acest lucru după multiplele situaţii în care a primit soluţii nefavorabile de la Curte”, a scris Viorica Dăncilă, joi, pe Facebook. Şeful Executivului îi reproşează lui Klaus Iohannis că nu a venit cu nicio soluţie pentru deblocarea crizei, ci doar cu afirmaţii care o alimentează. „Actualul preşedinte nu a venit în tot acest timp cu nicio soluţie de deblocare a crizei, ci doar cu declaraţii care să o alimenteze. Candidatul Iohannis vorbeşte despre obligaţiile premierului, dar nu se achită de propriile obligaţii. În schimb, se antepronunţă în numele Curţii Constituţionale, în numele Parlamentului şi chiar în numele Guvernului. Ne dovedeşte încă o dată visul său de a fi “preşedintele-stat”. În acelaşi timp, domnul Klaus Iohannis uită că a girat absolut toate guvernele şi toţi miniştrii din ultimii 5 ani, însă în momentul când nu i-a mai convenit politic s-a întors de fiecare dată împotriva lor şi a încercat să manipuleze o ţară întreagă”, a completat Dăncilă. „Am văzut în această seară (n.n-joi) la domnul Klaus Iohannis un dispreţ orb pentru români şi ţară. Ce a făcut preşedintele României astăzi este un act grav de iresponsabilitate şi un atentat la liniştea şi siguranţa oamenilor pentru ziua de mâine. Să îi fie clar şi domnului Klaus Iohannis: Guvernul pe care îl conduc plăteşte astăzi pensiile şi salariile şi le va plăti şi de acum înainte. Încercarea acestuia de a-i speria pe oameni şi a crea panică în societate este de un cinism incalificabil”, a mai spus premierul României. Nu în ultimul rând, Viorica Dăncilă a precizat că şi-a făcut datoria şi a sesizat CCR cu privire la aceste încălcări constituţionale.
„Noi ne-am făcut datoria şi am sesizat Curtea Constituţională în legătură cu aceste încălcări, însă ne asigurăm că venim şi cu alte soluţii pentru deblocarea crizei instituţionale actuale, asta în ciuda insistenţei candidatului Klaus Iohannis de a o perpetua”, a conchis Dăncilă. Reacţia vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că respinge cele trei propuneri de miniştri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul.
Premierul Viorica Dăncilă a sesizat anterior CCR pentru a reclama un conflict între Guvern şi Administraţia Prezidenţială. Ulterior, aceasta a afirmat că sesizarea ar trebui văzut şi ca un mijloc „de a avea nişte reguli pe viitor”. CCR a stabilit, joi, ca părţile implicate în conflictul juridic între Guvern şi Administraţia Prezidenţială sesizat de premierul Viorica Dăncilă să transmită punctele de vedere până pe 11 septembrie.