Violeta Stoica

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat mai multe proceduri de achiziție într-o primă etapă de modernizare a stațiilor feroviare din întreaga țară. Și Sucursala Regională CF București a primit din partea firmelor specializate oferte pentru modernizarea gărilor din zona de acoperire, din județul Prahova fiind vorba despre Ploiești Vest, Sinaia și Bușteni. Potrivit reprezentanților CFR SA, ofertele au fost evaluate din punct de vedere tehnic, în prezent fiind în evaluare financiară.
Șapte companii românești de specialitate au depus oferte în cadrul licitațiilor publice, organizate de CNCFR, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de stații de cale ferată, dintre cele incluse în programul de modernizare a 47 de staţii de cale ferată, parte integrantă a Programului Operaţional Infrastructură Mare. Valoarea financiară estimativă pentru elaborarea studiilor de fezabilitate este de 16,5 milioane de lei, fără TVA.
Doar Sucursala Regională CF Brașov a finalizat procedura de licitație publică și a încheiat contractul, în valoare de 2.670.000 de lei, cu societatea Consis Proiect SRL București, care va elabora 8 studii de fezabilitate pentru stațiile Miercurea Ciuc, Făgăraș, Sebeș Alba, Gheorghieni, Reghin, Aiud, Teiuș, Războieni, aflate pe raza județelor Harghita, Brașov, Alba, Mureș. Studiile de fezabilitate pentru cele 47 de stații, incluse de CFR SA în noul program de modernizare a stațiilor de cale ferată, au ca obiectiv prioritar asigurarea unor servicii de calitate într-un spaţiu modern, adaptat cerinţelor pieţei şi nevoilor călătorilor, cu accent deosebit pe modernizarea și repararea clădirilor de călători, inclusiv facilități pentru persoanele cu mobilitate redusă; modernizarea peroanelor în conformitate cu standardele europene, a copertinelor, a liniilor din stații, pasajelor, pasarelelor şi asigurarea accesului la peroanele intermediare; refacerea sistemelor de ventilație şi încălzire, montarea de panouri fonoabsorbante; modernizarea echipamentelor de telecomunicaţii şi de informare a publicului călător și altele.
Modernizarea a 47 de staţii de cale ferată – parte integrantă a Programului Operaţional Infrastructură Mare –
este inclusă în bugetul CFR SA, la capitolul fonduri externe nerambursabile, și a fost lansată începând cu luna mai, de cele 8 sucursale regionale de cale ferată – București, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași, Brașov, Galați și Constanța.