Violeta Stoica

 

O investiție a Ministerului Mediului, prin Agenția pentru Protecția Mediului Prahova – care ar fi trebuit să fie finalizată de mai mulți ani – va fi continuată, în vârf de munte, pe Platoul Bucegi, lângă Babele.
Agenția pentru Protecția Mediului Prahova a lansat licitația pentru continuarea construirii clădirii Stației Regionale de Supraveghere a Radioactivității Mediului în zona cabanei Babele, ceea ce ar însemna că viitorul constructor ar trebui să efectueze atât lucrări de structură, electrice la interior și exterior, finisaje, instalații termice și utilități, plus reabilitarea termică. Fondurile destinate realizării acestor lucrări – estimate la circa 1,3 milioane de lei – au fost alocate de către Ministerul Mediului.
Investiția din vârf de munte este necesară, pentru că această stație de supraveghere a radioactivității mediului este atât de nivel regional, dar și național și european, dat fiindcă, prin activitatea desfășurată, contribuie la depistarea activităților aerosolilor atmosferei, a depunerilor atmosferice, vegetației, solului și apei și a radioactivităților de mediu.
Stația de la Babele a ajuns în prim-plan după explozia centralei nucleare de la Fukushima – Japonia, când a depistat iod radioactiv în atmosferă, la mii de kilometri depărtare de România.

În anul 2006, Primăria Bușteni a dat în folosință cu titlu gratuit terenul pe care a început construirea clădirii stației de monitorizare a radioactivității, aflată în vecinătatea stației de telecabină Bușteni-Babele / Babele-Cabana Peștera, dar și a Cabanei Babele.
De la începutul lucrărilor (în anul 2007) și până în 2011, clădirea a fost ridicată parțial, însă, din cauza litigiilor dintre beneficiarul lucrării, constructor și dirigintele de șantier, clădirea a intrat în conservare. Până la momentul întreruperii lucrărilor, fuseseră executate structura de rezistență subterană, respectiv fundațiile, pereții din zidărie de cărămidă cu planșee din beton armat, precum și structura din lemn a acoperișului mansardei, plus învelitoarea din tablă. S-au executat și unele lucrări la interioare, plus branșamente la rețeaua de alimentare cu energie electrică.
Problemele care au apărut însă de la abandonarea șantierului, în anul 2011, sunt destul de mari, astfel că va fi nevoie de reparații semnificative și refacerea lucrărilor deteriorate de timp sau executate defectuos.
Potrivit documentației de atribuire, clădirea neexploatată timp de opt ani a început să sufere avarii la învelitoare, care au produs infiltrații la camerele de la mansardă, dar și la etajul unu și chiar și la parterul imobilului.
Construcția de lângă Babele ar trebui, la finalizare, să cuprindă la parter trei încăperi destinate pregătirii probelor; analizei și măsuratorilor alfa și beta globale; analizei și măsurătorilor gamma spectometrice.
La etaj și la mansardă vor fi finalizate două apartamente dotate cu două băi, trei dormitoare, un living-room cu chicinetă.

În anul 2011, iod radioactiv de la centrala nucleară de la Fukushima a fost semnalat în Munții Bucegi

Norul radioactiv care a strabătut jumătate de lume, după accidentele de la reactoarele centralei nuclearoelectrice de la Fukushima (Japonia) a fost prezent, în ultimele zile ale lunii martie 2011, deasupra României.
La vremea respectivă, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a informat reprezentanții Ministerului Mediului că, în urma analizelor spectrometrice efectuate în perioada 27-30 martie 2011 asupra probelor de aerosoli prelevate la stațiile de mare altitudine – printre care se afla și cea de la Babele – s-a remarcat prezența I-131 (iod radioactiv) la Babele, în zilele de 29 și 30 martie 2011, „ca urmare a accidentului de la Centrala Nuclearo-Electrică Fukushima”, însă nivelul de radiații s-a situat sub limita admisă.
Sesizarea iodului radioactiv la stația de supraveghere a radioactivității aerului de la Babele a fost posibilă tocmai datorită altitudinii mari la care sunt prelevate probele, adică exact altitudinea la care s-a aflat deasupra teritoriului Romaniei norul radioactiv venit din Japonia, în primele două zile de tranzit.