Violeta Stoica

Consiliul Concurenței a dat publicității un raport privitor la modul în care se gestionează, în toate municipiile reședință de județ din țară, sistemele de iluminat public, luând la bani mărunți inclusiv sumele pe care le-au cheltuit primăriile respective pentru iluminatul festiv.
Și Ploieștiul se află printre localitățile aflate în topul cheltuielilor pentru beculețele de sărbători, așa cum arată reprezentanții Consiliului Concurenței. În prezent, municipiul reședință al județului Prahova are încheiat un contract, din luna martie 2018, pe cinci ani cu Luxten Lighting, de altfel societatea care a avut și anterior contractul de gestiune a sistemului de iluminat public în municipiul Ploiești. Din acest punct de vedere, al perioadei contractuale, Primăria Ploiești pare să fie în limitele recomandate inclusiv de Consiliul Concurenței, însă există unele date din raportul întocmit de această autoritate care arată câți bani se cheltuie pe iluminatul de Sărbătorile de Iarnă în unele dintre municipiile reședință de județ din întreaga țară.

Deși Primăria Ploiești este printre puținele din țară în care contractul în derulare pentru sistemele de iluminat public este stabilit la o perioadă de maximum cinci ani, din raportul întocmit de către Consiliul Concurenței reiese că în topul cheltuielilor pentru luminițele de sărbători se află inclusiv municipiul reședință de județ al Prahovei.

iluminat festiv Ploiesti1

“Sumele plătite de municipiile reşedinţă de judeţ pentru serviciile de iluminat public fluctuează destul de mult de la an la an. Astfel, dacă în 2016, valoarea totală plătită pentru serviciul public de iluminat la nivelul tuturor municipiilor reşedinţă de judeţ a fost de 196,1 milioane lei, în 2017 suma a crescut cu 29%, pentru ca în 2018 să revină la un nivel apropiat de cel din 2016, respectiv 200,9 milioane lei. Aceleaşi variaţii s-au înregistrat şi la nivelul municipiului Bucureşti, care a plătit în 2018 pentru iluminatul public 69,28 milioane lei, mai puţin cu 35,4% faţă de anul 2017”, se arată în raportul întocmit de Consiliul Concurenței.

„Luminiţele” – 87% din valoarea contractului în 2017

Consiliul Concurenței a analizat și cheltuielile cu iluminatul festiv, în aceeași perioadă, reieșind că sumele plătite de către municipii au fluctuat destul de mult în ultimii ani: 24,6 milioane lei în 2016, alți 35,3 milioane lei în 2017, ajungând la 31,6 milioane lei – în anul 2018.
În cadrul analizei, Consiliul Concurenței a constatat că sumele alocate de fiecare municipiu pentru iluminatul festiv au fost destul de mari, chiar peste 50% din valoarea totală a contractelor anuale pentru serviciile de iluminat public. Iar Ploieștiul și Constanța au reușit să cheltuiască nici mai mult, nici mai puțin decât 87% din valoarea fondurilor alocate în anul 2017 pentru iluminatul public.
“Astfel, în anul 2016, pe primele locuri s-au situat Galaţi, cu 77% din suma totală anuală aferentă întregului serviciu de iluminat public în municipiu, adică 1,8 milioane lei, urmat de Buzău cu 72% (946.000 lei) şi Vaslui cu 60% (897.000 lei). În 2017, în clasamentul municipiilor care au alocat iluminatului festiv cele mai mari procente raportate la valoarea contractelor de iluminat public se află Constanţa şi Ploieşti cu 87%, reprezentând 9 milioane lei și respectiv 1,5 milioane lei. În anul 2018, clasamentul este condus de Buzău cu 88% din suma plătită anual pentru iluminat public (1,6 milioane lei), urmat de Constanţa cu 87%, reprezentând 5,1 milioane lei”, se arată în același document.
Din cele 41 de municipii reşedinţă de judeţ, 29 au atribuit contractele pentru iluminatul public prin proceduri concurenţiale către firme cu capital privat, 8 municipii au încredinţat serviciul către operatori cu capital public (3 companii şi 5 servicii cu personalitate juridică), 3 municipii au atribuit serviciul către operatori cu capital public (pentru mentenanţă) şi către operatori cu capital privat (pentru iluminat festiv), iar un municipiu a atribuit serviciul către un operator cu capital privat (pentru mentenanţă) şi către un operator cu capital public (pentru iluminat festiv).
În București, iluminatul festiv a costat 5,1 milioane lei în 2017 și 12,9 milioane lei în 2018, reprezentând 4,7% și respectiv 18,6% din valoarea anuală a serviciilor de iluminat public.
Din punct de vedere al investițiilor, în anul 2016, pe primele locuri se situează Călărași, care a alocat 86% din valoarea totală a serviciului de iluminat public, ceea ce înseamnă că a plătit 1,9 milioane lei şi Drobeta-Turnu Severin cu 84% (3,3 milioane lei). În anul 2017, Slobozia a plătit 97% din valoarea totală a contractului de iluminat public, adică 3,2 milioane lei, fiind urmată de Călăraşi cu 87% reprezentând 1,8 milioane lei. În 2018, în clasamentul municipiilor care au achitat cel mai mare procent din contractual de iluminat public, se află Călăraşi şi Sf. Gheorghe, care au plătit câte 83% din suma totală alocată serviciului de iluminat (1,9 milioane lei şi, respectiv 757.000 lei).
La sfârşitul anului 2017, în domeniul serviciului comunitar de iluminat public îşi desfăşurau activitatea un număr de 626 de operatori, iar fiecare dintre aceştia putea să participe la licitaţiile din orice comună, oraş, municipiu. Numărul acestora a înregistrat o creştere faţă de anii anteriori, având în vedere că în 2015 erau 588 de operatori, iar în anul 2013 erau 578 de operatori.