F. T.

Conform statisticilor efectuate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) pentru primul trimestru al anului curent, în Prahova, numărul societăților comerciale dizolvate a scăzut, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu peste zece la sută, respectiv de la 279 la 250.
În contextul evoluției acestei proceduri judiciare la nivel național, se poate spune că județul nostru s-a aliniat aceluiași trend descrescător, câtă vreme în România numărul societăților comerciale dizolvate s-a dimiunuat în perioada de refernță amintită (primul trimestru al anului curent raportat la cel din anul trecut) cu minus 13 la sută.
Concret, în primele trei luni ale acestui an, în țara noastră, numărul firmelor supuse procedurii dizolvării a fost de 8. 507, față de 9.793 câte se înregistraseră în perioada 1 ianuarie – 31 martie a anului trecut.
Iar raportat la alte județe, Prahova nu stă bine, ci chiar foarte bine ! Iată doar câteva exemple: în Caraș Severin s-a înregistrat o creștere a numărului de firme dizolvate de 180 la sută (!!!), iar în Vaslui de plus 63 la sută… Și astfel de exemple pot continua.
Firește, există și “polul opus”, unul dintre acestea find Capitala. Astfel, potrivit acelorași date ale Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primul semestru al anului curent, în București au fost supuse dizolvării cu 35 la sută mai puține societăți comerciale comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Dar, cel puțin din punctul de vedere al acestor statistici, anul abia a început. Mai sunt încă trei semestre, iar situația se poate schimba, în unele cazuri chiar radical. Mai puțin, cel mai probabil, în Prahova, județ în care, în ultimii ani trendul dizolvărilor s-a aliniat, cu mici abateri, celui național.