Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care răspunderea civilă pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese ale persoanelor aflate în exercitare demnităţilor publice este înlăturată dacă s-a depăşit termentul de prescripţie de trei ani.
Proiectul de lege iniţiat de deputatul Cătălin Rădulescu care modifică Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, precum şi pentru modificarea Legii privind înfiinţarea şi organizarea ANI, a fost adoptată de senatori, pe 4 martie, în forma adoptată de Camera Deputaţilor, cu 82 voturi „pentru” şi 25 de abţineri.
Actul normativ a fost reîntors în Parlament, după ce preşedintele României a sesizat, pe 6 august 2018, CCR privind existenţa unor prevederi neconstituţionale. Judecătorii Curţii Constituţionale au admis sesizarea lui Klaus Iohannis.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 19 decembrie, ca prim for sesizat proiectul de lege care prevede următoarele: „După art. 4 se introduce un nou art 5- Răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice este înlăturată, nemaiputând fi angajată, în condiţiile depăşirii termenului general de prescipţie de trei ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art 2.517 din Legea nr 287/2009 privind Codul civil republicată, cu modificările ulterioare”.
Aceasta este format adoptată decizional de Senat, pe 4 martie, şi promulgată miercuri de şeful statului
Textul iniţial, sesizat la Curtea Constituţională de Klaus Iohannis prevedea că „faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor”.