Fl. Tănăsescu

Luni, 25 februarie, ora 18.40. Bușteni, strada Victoriei. O ursoiacă se plimba nestingherită, însoțită de doi pui prin oraș, spre mirarea sau groaza localnicilor. Depindea din ce unghi erau privite lucrurile: de la fereastră sau de pe stradă…
Au fost anunțați jandarmii montani, care nu s-au luat cu ursul la trântă ci, pentru alungarea sălbăticiunii, au folosit semnalele acustice și luminoase pentru îndepărtarea acestora. Iar reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Prahova amintesc că aceasta a fost a treia intervenție de acest gen în ultimele opt zile, precedenta fiind vineri, 22 februarie.
Firește, oamenii legii sfătuiesc persoanele ca, în astfel de cazuri, să se îndepărteze urgent de animalele rănite sau agresive, să intre în locuri sigure și adăpostite și să anunțe imediat autoritățile prin intermediul Numărului Unic de Urgență “112”.

“112” a devenit, așadar, arma de apărare împotriva sălbăticiunilor. Lucru firesc, câtă vreme tentativa Grațielei Gavrilescu, ministrul Mediului, de a reloca urși în vreo țară de pe continent a fost sortită eșecului. Context în care merită amintit și răspunsul Comisiei Europene vizavi de acest aspect: “Aceasta (chestiunea cu urșii – n.n.) este problema dumneavosatră, a României, nu a noastră”. Normal, câtă vreme unele țări nu vor să audă de imigranți, darămite de urși.
Iar jivinele sunt, într-adevăr, o problemă, inclusiv pentru prahoveni. Să ne amintim numai că, în toamna/ iarna anului trecut, melodia “Dansează ursul românesc” era intepretată chiar de sălbăticiuni, nu mai era nevoie de actori mai mult sau mai puțini profesioniști! Cu mers legănat, traversau nestingheriți, prin loc marcat sau nemarcat (sic!), străzile din Bușteni, Azuga și alte localități de pe Valea Prahovei. Și nu numai. Așa că, la o adică, în ritmul în care crește densitatea de urși pe stradă asfaltată sau ba, n-ar fi de mirare ca Poliția Rutieră să supună dezbaterii publice un proiect de înființare și “plantare” a unui nou indicator (valabil numai pentru România, că, deh, este “problema noastră”…) care să aibă semnificația ”Atenție, loc de traversare pentru urși. Încetiniți viteza!”.
Râdem noi, dar nu-i râsul nostru, ci ursul nostru… Au fost prahoveni care au ajuns la spital în urma întâlnirii cu “domnul urs”. Domnul urs l-a atacat pe un bărbat, în vârstă de 59 de ani, din Brebu, în luna octombrie a anului trecut, ziua-n amiaza mare, fiind rănit destul de grav.
Evident că domnii urși sunt și musafiri nepoftiți ! Tot în luna octombrie a anului trecut, în satul Plăiețu, o femeie a fost atacată în propria curte de urs. Norocul ei a fost că țipetele acesteia au fost auzite de către soț, care a alungat sălbăticiunea cu toporul. Norcul însemnând că a scăpat cu viață, fiindcă biata femeie a fost transportată la spital cu răni multiple.
Și exemplele de acest gen – cu persoane atacate și rănite de urs – pot continua cu nemiluita. Nu are rost să le înșirăm acum, le-am scris la timpul cuvenit. Și, Doamne ferește de ce-i mai rău!
Un lucru, însă, este clar: animalele “nu mai suflă-n focul stânelor pustii”, ci ies în plină stradă. Pisica – pardon!, ursul – este în curtea Ministerului Mediului.
Ferească însă Cel de Sus să ajungă nu mâța, ci ursul prin birourile dumneavoastră, că vă dați demisia cât ai zice “Pește!”.