F. T.

Aseară, în jurul orei 21, după 77 de ore de luptă cu focul, pompierii prahoveni au lichidat incendiul care a izbucnit duminică după-amiază, la ICIM URBAN, din Cartierul Mimiu, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Șerban Cantacuzino” Prahova.
Termenul „lichidat” este folosit în contextul în care și în noaptea de miercuri spre joi pompierii au stat de pază, cu două autospeciale de lucru cu apă, pentru căutarea eventualelor focare ascunse şi înlăturarea efectelor negative generate de eveniment.
În incendiu au ars aproximativ 5.300 tone de materiale plastice și solide sub formă de baloți, deșeuri provenind de la componente auto, uleiuri uzate, materiale textile, deșeuri medicale, precum și două autoutilitare. În schimb, au fost salvate de către echipajele de pompieri o macara, o volă, două excavatoare, un utilaj agricol și industrial, șase autoturisme.
Dar, ceea ce contează cel mai mult este faptul că, datorită intervenției celor aproximativ 200 de pompieri militari, flăcările au fost împiedicate să se extindă la 28 de locuințe situate în imediata apropiere a incendiului !
4-bPotrivit precizărilor făcute de către sublocotenent Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al ISU Prahova, “în urma cercetărilor efectuate a rezultat drept sursă probabilă a incendiului «flacăra», iar împrejurarea determinantă fost utilizarea «focului deschis în spații închise»”.
Durata de 77 de ore până la lichidarea incendiului este explicată de către reprezentantanții instituției prin faptul că “operațiunea de stingere a fost îngreunată de temperatura ridicată, fumul dens, gazele toxice degajate, cantitatea impresionată de materiale combustibile depozitate, precum și de imposibilitatea de a asigura intervenția din interiorul halei, elementele de construcție neprezentând siguranță pentru salvatori și, nu în ultimul rând, problemele cauzate de lipsa hidranților în zonă, alimentarea autospecialelor realizându-se din cinci puncte, iar cel mai aproape punct de alimentare era amplasat la apromativ trei kilometri de locul intervenției”.
Reamintim că, duminică după-amiază, paznicul de la societatea ICIM URBAN a alertat pompierii prahoveni că au luat foc depozitul de mase plastice, precum și utilaje din interior.
Un nor de fum gros a stagnat, ore bune, deasupra Ploieștiului, nu puțini fiind locuitorii care au acuzat iritații la nivelul ochilor și al căilor respiratorii. De altfel, și reprezentanții ISU Prahova au sfătuit, în seara zilei de duminică, locuitorii din zonă să rămână în locuințe până la stingerea incendiului; să evite deplasarea în zonă; să închidă ușile și ferestrele locuințelor pentru evitarea pătrunderii fumului; să părăsească zona de manifestare a incendiului în locuri sigure, aerisite.
Pe durata a patru zile și patru nopți, înșiși pompierii și-au riscat viața, în condițiile în care structura de rezistență a halei era afectată, existând riscul ca aceasta să se prăbușească.
Dincolo de grozăvia care s-a petrecut zilele acestea în Cartierul Mimiu, dincolo de pagubele materiale, dincolo de faptul că poliția a deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere rămâne întrebarea: Cum să nu-i feliciți pe acești pompieri prahoveni, mulțumită cărora flăcările nu au cuprins și 28 de locuințe învecinate ?