Ministerul Afacerilor Externe a transmis, sâmbătă, că nu recunoaşte legitimitatea alegerilor în regiunile controlate de separatişti din Doneţk şi Lugansk, pe teritoriul Republicii Ucraina, şi condamnă ferm organizarea acestora.
„Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaşte legitimitatea aşa-numitelor <alegeri>, din data de 11 noiembrie 2018, în regiunile controlate de separatişti din Donetsk şi Lugansk, pe teritoriul Republicii Ucraina şi condamnă ferm organizarea acestora, ce contravine grav ordinii constituţionale ucrainene şi angajamentelor asumate în cadrul acordurilor de la Minsk, formatul agreat care vizează soluţionarea pe cale paşnică a conflictului”, transmite MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe reiterează sprijinul său pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional şi condamnă orice încercare de ignorare a normelor internaţionale şi de subminare a eforturilor de realizare a păcii în estul Ucrainei.
De asemenea, MAE solicită ajutorul părţilor responsabile pentru a depăşi criza şi a găsi soluţii.
Ieri, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, au fost programate alegerile generale. Alegătorii din cele două state autoproclamate (Republica Populară Donţek şi Republica Populară Lugansk) au fost chemaţi la urne pentru a vota liderii de stat şi membrii Consiliilor Populare. Alegerile au fost convocate după ce Alexander Zakharchenko, liderul regiunii Donţek, a fost asasinat la finalul lunii august.