Bărbaţii care au anumite trăsături de personalitate, care sunt extrovertiţi, stabili emoţional, conştiincioşi şi agreabili întreţin relaţii sexuale mai des şi au mai mulţi copii, potrivit unui nou studiu, condus de specialiştii de la ”QUT”, din Australia, conform eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Stephen Whyte şi Ho Fai Chan, economişti comportamentali, au condus cel mai mare studiu de economie comportamentală din Australia, în care s-au axat pe legătura dintre trăsăturile de personalitate, sex şi descendenţi.
Lucrarea lor, cunoscută sub numele de ”Anumite trăsături de personalitate au un avantaj competitiv pe piaţă?”, a fost publicată în revista ”Personality and Individual Differences”. Specialiştii au preluat datele dintr-un studiu anterior în care participanţilor li s-au adresat o serie de întrebări privind factorii socio-demografici, dar au făcut şi un test de personalitate. ”De-a lungul istoriei, avantajele competitive au ajutat atât bărbaţii, cât şi femeile, să atingă succesul în ocupaţie, în sport, în artă, în capacitatea de a-şi dobândi resursele şi, în cele din urmă, în supravieţuire. Cu toate acestea, nu se cunosc foarte mult informaţii legate de avantajele sau dezavantajele pe care le oferă trăsăturile de personalitate în activitatea sexuală şi în succesul pe care îl vor avea urmaşii noştri. De asemenea, ştiinţa nu poate explica concret modul în care trăsăturile de personalitate influenţează comportamentul uman şi comportamentul reproductiv. Nu putem spune exact nici dacă anumite tipuri de personalitate sunt favorizate de anumiţi bărbaţi sau de anumite femei”, explică Whyte.
În studiu au fost incluse doar persoane heterosexuale, eşantionul fiind de 3.000 de bărbaţi şi de 1.500 de femei.
”Am constatat că există diferenţe majore între bărbaţi şi femei atât în privinţa frecventei raporturilor sexuale, cât şi în succesul copiilor. Comparativ cu femeile, bărbaţii raportează un număr mai mare de trăsături de personalitate care influenţează rezultatele, ceea ce explică şi diferenţele privind activitatea sexuală. Atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, extrovertirea a fost asociată cu o viaţă sexuală mai activă”, adaugă Whyte.
Rezultatele studiului au demonstrat că anumite combinaţii ale trăsăturilor par să conducă la o frecvenţă sexuală mai mare şi la un număr mai mare de urmaşi în cazul bărbaţilor. Aceste combinaţii sunt: extrovertire şi agreabilitate;extrovertire şi conştiinciozitate; agreabilitate şi conştiinciozitate.
În cazul femeilor, agreabilitatea a fost trăsătura principală care a influenţat numărul cât mai mare de copii.
”Descoperirile noastre sugerează că anumite combinaţii între trăsăturile de personalitate pot oferi un avantaj bărbaţilor în privinţa reproducerii şi a relaţiilor sexuale, dar se pare că rezultatele nu sunt atât de evidente şi în cazul femeilor”, concluzionează Whyte.