N. D.

Având în vedere faptul că respectarea legislaţiei în domeniul migraţiei reprezintă o prioritate a Inspectoratului General pentru Imigrări, recent, reprezentanţi ai Serviciului pentru Imigrări al județului Prahova, în cooperare cu cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, au desfăşurat o serie de acţiuni cu scopul de a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale atât de către angajatori, cât și de către angajați.
Astfel, în urma controlului efectuat la o societate comercială ce avea ca obiect de activitate instalarea mașinilor și echipamentelor industriale, au fost depistaţi 28 de străini din Republica Moldova, care efectuau diverse activități lucrative fără forme legale.
În urma verificărilor realizate, s-a constatat că persoanele din Republica Moldova intraseră legal pe teritoriul României, cu paşaport biometric.
Numai că existenţa acestui document nu includea şi faptul că aveau dreptul să muncească în România. “Cetăţenii moldoveni au intrat legal pe teritoriul României, cu paşaport biometric, document care le permite o şedere de 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile, precedente fiecărei zile de şedere, dar fără a avea drept de muncă. Activităţile în acest caz continuă, urmând a fi dispuse măsurile legale atât faţă de reprezentanţii societăţii comerciale, cât şi faţă de cetăţenii străini depistaţi. Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă desfăşurarea unor astfel de acţiuni, pentru prevenirea şi combaterea şederii ilegale şi a muncii nedeclarate, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României”, se arată într-un document transmis de către Serviciul pentru Imigrări al judeţului Prahova.