Forţele navale sud-coreene evaluează planul de a construi submarine de atac cu propulsie nucleară pentru a consolida capacitatea Seulului de contracarare a ameninţării balistice nord-coreene, informează site-ul de ştiri Defense News, preluat de Mediafax.
Institutul de cercetare Korea Defense Network (KDN), care a fost contractat de Forţele navale sud-coreene să studieze fezabilitatea planului de a construi local submarine de atac nuclear, a recomandat Seulului să construiască nave care să aibă la bază designul clasei de submarine franceze Barracuda, au declarat mai multe surse pentru Defense News.
După o analiză detaliată a raportului KDN, oficialii sud-coreeni vor prezenta o recomandare ministrului Apărării şi
Administraţiei prezidenţiale de la Seul care vor lua decizia finală în privinţa acestui proiect, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor Navale.
Kim Dae-young, un analist de la Institutul Coreea de Cercetare pentru Strategie Naţională, a declarat că procesul de construire a submarinului ar putea dura între 10 şi până la 17 ani, iar costul per navă se estimează că va depăşi 1,1 miliarde de dolari.
Scopul noului submarin de atac ar fi de a contracara submarinele nord-coreene, în contextul în care Phenianul dezvoltă noi submarine cu propulsie convenţională capabile să lanseze rachete balistice.
Coreea de Nord este aproape de finalizarea unor submarine de 3.000 tone (clasa Sinpo) care poate fi echipat cu până la trei rachete balistice.
Potrivit autorităţilor de la Seul, Coreea de Nord are o flotă de aproximativ 70 de submarine, inclusiv şase nave de tip Sinpo.