Deşi la prima vedere răceala, gripa şi viroza pot avea manifestări asemănătoare, aceste 3 tipuri de afecţiuni impun remedii diferite.
”Perioada anului şi condiţiile meteorologice specifice pot influenţa semnificativ tipurile de afecţiuni care pot apărea. Astfel, o simplă răceală se va manifesta pe parcursul întregului an, cu precădere vara. În schimb, gripa apare mai mult în perioada rece, când sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruşte de temperatură şi virusurilor gripale, potrivit site-ului frunza-verde.ro, preluat de A.M. Press.

Mare atenţie la primele simptome!

Potrivit specialiştilor, răceala este o infecţie virală provocată în special de rinovirusuri, care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele şi căile respiratorii. De regulă, simptomele răcelii debutează la 3 zile de la infecţie, printr-o stare generală de disconfort, senzaţii de usturime ale faringelui şi rinoree.
Atunci când infecţiile virale se manifestă exclusiv asupra c[ilor aeriene superioare prin strănut excesiv, nas înfundat, secreţii nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii. „Gripa este cea mai periculoasă viroză respiratorie, fiind provocată de virusul gripal, care se manifestă mai amplu, ca o infecţie a plămânilor şi a căilor respiratorii. Anual, aceasta afectează aproximativ 12% din populaţie, iar primele semnale sunt date de febră, tuse, migrene şi o stare generală de rău a organismului”, subliniază specialiștii. Medicul Daniel Nicolae, şef Serviciul Ambulanţă Prahova, explică pe scurt care sunt cele mai importante deosebiri între răceală şi gripă. “Răceala este o viroză fără afectarea profundă a stării generale. Se manifestă prin nas înfundat, rinoree (scurgeri de mucozităţi nazale n.r.), uneori şi dureri musculare, şi, important, nu întotdeauna apare febra. Dacă apare, febra ajunge la 38 de grade Celsius şi nu durează mult. Este posibil să fie doar un simplu puseu”, explică dr. Daniel Nicolae.

Nu vă grăbiţi să luaţi antibiotice

Este important să reţineţi că antibioticele nu sunt eficiente în cazul răcelilor, al gripei şi al virozelor respiratorii, decât în cazul în care este vorba şi de o infecţie bacteriană asociată acestora. „Acest tip de tratament aduce mai multe efecte secundare negative decât beneficii în interiorul corpului. Atunci când organismul nostru se luptă cu o afecţiune virală, este posibil să se instaleze şi o suprainfecţie bacteriană, din cauza sistemului imunitar slăbit. Doar în acest caz este utilă administrarea antibioticelor, care pot să omoare direct bacteriile sau să le împiedice să se răspândească”, arată imunologul
Tania Bejan. O răceală simplă debutează cu câteva strănuturi, posibil secreţii nazale uşoare sau înfundarea nasului şi o stare de oboseală sau letargie. În schimb, gripa are un debut brusc, cu febră mare de peste 39 de grade Celsius şi este însoțită de frisoane, dureri de cap şi musculare, tuse puternică, oboseala, lipsa poftei de mâncare etc. Febra este primul indiciu care trebuie să fie luat în calcul în cazul gripei. Este adevărat că există şi cazuri de răceli în care apare febra, dar nicidecum nu este vorba de o creştere mare şi bruscă, încă de la debutul bolii, aşa cum este în cazul gripelor.
În plus, gripa este însoţită adesea de dureri musculare puternice. Acest simptom nu apare la o răceală, aşa cum nici frisoanele nu îşi au locul în tabloul simptomatologic al unei viroze simple. Durata fiecărei afecţiuni diferă. În timp ce răceala dispare în câteva zile, cam o săptămână, o gripă serioasă poate ţine şi câteva săptămâni.