Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu susţine majorarea impozitelor şi taxelor locale, după ce purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a spus că Guvernul PSD vrea să majoreze impozitele locale chiar şi de şase ori prin noul Cod al finanţelor publice locale. ”Categoric nu. Nu au nicio legătură măsurile fiscale adoptate de Guvern cu nivelul bugetelor locale. Nu am fost niciodată de acord şi nu o să fiu în continuare să susţin modificarea unui act normativ, o lege de exemplu, care să mărească impozitele şi taxele locale. Eu nu susţin aşa ceva şi PSD nu va susţine aşa ceva, pentru că nu e nevoie”, a declarat Liviu Dragnea, întrebat fiind de proiectul Ministerului Dezvoltării. El a mai spus că nu a discutat subiectul cu premierul Viorica Dăncilă.
”Nu am avut o discuţie. Eu acum am aflat despre asta şi sunt convins că nici premierul Viorica Dăncilă nu a fost informat despre asta. Când va ajunge la Guvern aşa ceva sigur că premierul Viorica Dăncilă va avea o discuţie cu noi în coaliţie. Dar, din câte ştiu, nici dumneaei nu susţine aşa ceva”, a mai spus preşedintele PSD. În schimb, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, a spus că el susţine majorarea impozitelor şi taxelor locale.
”În ceea ce priveşte taxele şi impozitele locale spun cât se poate de clar: eu şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România vom susţine în continuare plaja minimă şi maximă. Minima este foarte mică, probabil va fi dublată de la 0,2 la 0,4 şi vom folosi o plajă între 0,4 şi 0,8”, a spus Oprişan. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, recent, că Ministerul Dezvoltării Regionale a transmis o adresă primarilor, cerându-le şi îşi exprime punctul de vedere cu privire la propunerea de „stabilire a unor cote/niveluri unice la nivel naţional” pentru impozitele locale pe proprietate. Ionel Dancă a afirmat că „manevra a fost gândită de primarii PSD”. În prezent, primarii pot stabili o cotă de impozitare pentru clădiri rezidenţiale între 0.08% şi 0.2%.
„În noua propunere a Ministerului Dezvoltării este o cotă unică iar primarii PSD au propus plafonul maxim de 0,2%. Asta înseamnă o creştere de trei ori a impozitelor locale pentru clădirile rezidenţiale ale persoanelor fizice. Pentru clădirile nerezidenţiale, acum, impozitele locale au marjă între 0,2% şi 1,3%. Şi aici, Ministerul Devoltării a propus o cotă unică de impozitare iar primarii au cerut nivelul maxim de 1,3% ceea ce însemnă o majorare şi de şase ori a taxelor locale”, a adăugat Dancă. PNL propune transferul 100% a sumelor din impozitul pe venit şi pensii către autorităţile locale, spune Dancă.
„Ceea ce PNL a avertizat, iată, se întâmplă! Harababura fiscală cu transferul contribuţiilor taie banii primăriilor din impozitul pe venit şi acum primarii sunt nevoiţi să majoreze taxele şi impozitele locale din cauza PSD. Soluţia propusă de PNL este transferul 100% a sumelor din impozitul pe venit şi pensii către autorităţile locale. Am depus amendamente la bugetul de stat în acest sens şi am iniţiat chiar un proiect de lege care ar putea ajuta foarte mult administraţiile performante, dar PSD şi ALDE se opun”, a mai spus Dancă.