F. T.

Potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului “Equitas” , din cadrul Penitenciarului de Femei Târgșor, problemele angajaților instituției sunt departe de a se fi încheiat, în pofida protestelor inițiate în primăvara acestui an de către lucrătorii din sistem. În acest context, președintele sus-amintitului sindicat, Adrian Grigoroiu (în foto), ne-a precizat: “Având în vedere situația actuală din sistemul penitenciar nu putem sta nepăsători și să privim cum acest domeniu de activitate se prăbușește pe zi ce trece. Ne dorim să atragem în sistemul de apărare tinerii, însă cei ce au puterea decizională nu încearcă sa creeze un climat favorabil în ceea ce privește condițiile de muncă”. Astfel, cu referire la condițiile de muncă la unitatea penitenciară de la Târgșor, Adrian Grigoroiu a punctat: “În prezent, ne confruntăm în sistem cu un deficit mare de personal, cauzat și de valul de pensionări (Penitenciarul Târgșor funcționează cu 200 de angajați, jumătate din câţi ar fi necesari la aproximativ 600 de deținuți). Țin să menționez că Administrația Centrală a Penitenciarelor condusă, de domnul director general M. Dobrică beneficiază de serviciile a peste 350 de lucrători. Foarte mulți, credem noi, în contextul actual, având în vedere că nu sunt multe penitenciare în țară care să se bucure de un asemenea număr de angajați. Nu beneficiem de legi care să protejeze angajații și familiile acestora. Ne chinuim să părem puternici în fața infractorilor și încercăm să arătăm că situația în unele momente este sub control, deoarece lipsa dotărilor și a personalului ne aruncă de cele mai multe ori în sfera nesiguranței. Suntem obosiți și lipsiți de energia necesară, pentru că s-au acumulat foarte multe ore suplimentare și un număr mare de zile de concediu restante”. Iar datele prezentate de către interlocutorul nostru în ceea ce privește orele suplimentare sunt următoarele: “Avem 20.000 de ore suplimentare, 1500 de zile concediu restante pe 2016”.
Totodată, reprezentantul Sindicatului „Equitas” avertizează: “În unele unități au fost trase semnale de alarmă că unii lucrători sunt victime ale mobbingului (hărțuire a personalului) exercitat de către șefi, ceea ce duce la degradarea fizică şi psihică a angajaților. La toate aceste probleme, conducerea administrației penitenciarelor ar trebui să găsească soluții pentru rezolvare, cât și pentru redresarea sistemului, însă ne confruntăm cu o mare lipsă de interes și implicare din partea acesteia, iar în unele cazuri observăm cum prin măsurile luate administrația creează discriminare. De exemplu, anul acesta, niciun absolvent de la Școala Târgu Ocna nu a fost repartizat la Târgşor”.
Iar reprezentantul sindicatului de la Penitenciarul de Femei Târgşor nu exclude, în viitorul apropiat, acțiuni de protest, “prin care să cerem demisia acestui guvern”.