Tricolorul LMV Ploiești – CSM București 3:1 (25:22, 25:21, 22:25, 25:22)

Petre Apostol

Sala „Olimpia”, Ploiești; spectatori: 400.
Tricolorul LMV Ploiești: Jose Carrasco, Hiroshi Centelles, Kostiantyn Zhylinskyi, Daniel Vargas, Aleksandar Milivojevic, Kostiantyn Riabukha – Goran Skundric; au mai jucat: Cosmin Ghimeș, Florin Voinea, Pavel Dushkov, Tudorel Farcaș; rezerve neutilizate: Vladan Aleksic, Andrei Grigoraș – Tomasz Rutecki.
Antrenori: Sergiu Stancu, Mădălin Marinescu.
CSM București: Veniamin Aldea, Claudiu Dumitru, Barreto Pena, Teodor Milotin, Gabriel Bontea, Marius Iftime – Para Mata; au mai jucat: Yordan Zhelyazkov, Cătălin Miron; rezerve neutilizate: Robert Vologa, Ștefan Romanescu, Eugen Teotoc, Valentin Ioniță – Paul Camui.
Antrenori: Iulian Pîslaru, Marian Rădulescu.
Arbitri: Tudorel Arbunea (Brăila) şi Florin Dimachi (Galaţi).
Observator FRV: Adrian Pustiu (Braşov).

Echipa de volei masculin Tricolorul LMV Ploiești a obținut o victorie de trei puncte la ultimul meci disputat în Sala „Olimpia” în acest sezon competițional, învingând în patru seturi pe CSM București, în penultima etapă a Diviziei A1, Faza a II-a, Grupa I valorică (locurile 1-6).
Înainte de startul partidei, s-a ținut un moment de reculegere în memoria profesorului Dan Moldoveanu, antrenor de volei care ne-a părăsit la vârsta de 81 de ani. Acesta a activat la Liceul „Mihai Viteazul” din Ploiești (actualul colegiu național), pregătind numeroase generații de elevi, printre care se regăsesc și oficiali din cadrul conducerii clubului Tricolorul LMV Ploiești.
Jocul dintre Tricolorul LMV și CSM București a început cu desprinderea gazdelor, elevii antrenorilor Sergiu Stancu și Mădălin Marinescu distanțându-se la 7:4, după patru puncte la rând. Oaspeții au găsit soluțiile pentru a reveni, preluând conducerea la 11:10, moment din care nicio echipă nu a mai reușit să se desprindă la mai mult de un punct, cu toate că au alternat în frunte.
Tot gazdele au rupt acest echilibru, majorând diferența la două puncte la al doilea timeout tehnic (scor 16:14), pentru a se desprinde, apoi, la 20:17, prin blocajele realizate de Zhylinskyi. CSM București a încercat să revină în finalul setului, reducând diferența la un singur punct, scor 23:22, dar Tricolorul LMV Ploiești a încheiat actul cu două puncte la rând, Vargas închizând scorul la 25:22, într-un set în care gazdele au avut procentaj de 70% pe atac.
În setul secund, Tricolorul LMV a avut inițiativa, însă nu s-a putut desprinde în prima parte. A reușit, însă, acest lucru la mijlocul setului, prin Vargas, scor 14:12, iar Zhylinskyi și Centelles au majorat ecartul, scor 17:14. CSM București s-a apropiat la o singură lungime, scor 18:17, dar, după timpul de odihnă solicitat de antrenorul Sergiu Stancu, Milivojevic și Vargas au readus gazdele la trei puncte avantaj, scor 22:19, Centelles şi Vargas aducând, ulterior, victoria în setul secund tot în dreptul ploieştenilor, scor 25:21.
Tricolorul LMV şi-a continuat asaltul și în actul al treilea, conducând cu 5:1, după serviciile excelente ale lui Centelles. CSM București a revenit, însă, punctând de trei ori la rând, după care gazdele au menținut o diferență de două puncte, până la primul timeout tehnic, scor 8:6.
Mai inspirată la blocaj, echipa vizitatoare a întors rezultatul de pe tabelă, pin trei puncte consecutive. Vargas a oprit seria bucureștenilor, pentru ca Ghimeș și Zhylinskyi să readucă gazdele în avantaj, scor 12:10.
CSM București a revenit și de data aceasta, după un parțial de 4:1 preluând conducerea. Pentru moment, ploieștenii au reușit să mențină echilibrul, dar câteva erori au permis oaspeților să se desprindă la 20:16, iar Tricolorul LMV nu a mai putut să revină, în ciuda a trei mingi de set salvate, CSM București impunându-se cu 25:22.
În setul al patrulea, Tricolorul LMV s-a aflat la timonă, ducând scorul la 11:8. CSM București a reușit să revină la un singur punct în urmă, scor 13:12, iar după al doilea timeout tehnic a egalat la 17. Milivojevic și Riabukha au reușit, însă, să desprindă echipa ploieșteană la trei puncte, scor 23:20. CSM București nu a mai avut răspuns de această dată, iar Vargas și, apoi, Milivojevic au închis actul la 25:22.
Astfel, Tricolorul LMV a obținut cea de-a 20-a victorie din Divizia A1 și își continuă cursa pentru locul al patrulea. Asta după ce, în celălalt meci al zilei de sâmbătă din Grupa I valorică, CS Arcada Galați a învins, pe teren propriu, pe Steaua București, scor 3:0 (25:23, 25:22, 25:21). Prin urmare, ploieștenii au ajuns la doar două puncte în urma echipei steliste, pe care o vor întâlni miercuri, de la ora 17:30, în meci direct, în deplasare, într-un duel decisiv pentru a patra poziție din ierarhie.
Și în lupta pentru titlul național ultima etapă va fi decisivă, după ce, ieri, SCM U Craiova a învins, pe teren propriu, echipa din fruntea ierarhiei, Volei Municipal Zalău, scor 3:1 (21:25, 25:13, 25:13, 25:19), și s-a apropiat la doar două puncte de aceasta în clasament.
În meciul cu CSM București, cele mai multe puncte de la Tricolorul LMV au fost realizate de Vargas (18), urmat de Centelles (17), Zhylinskyi (14), Riabukha (9), Milivojevic (8). La capitolul preluare, Skundric a înregistrat cele mai multe recepții, având, totodată, și cele mai bune procentaje (72% pozitivă, 56% perfectă); Milivojevic a încheiat cu 42% preluare pozitivă și 21% perfectă (din 19), Voinea – 64% pozitivă, 18% perfectă (11), Centelles – 43% pozitivă, 14% perfectă (14).
În privința punctelor din blocaj, Zhylinskyi a fost de departe liderul meciului, cu 6 asemenea procedee, Vargas adăugând două. Tricolorul LMV a realizat 56 de puncte pe atac, cu un procentaj de 56% (56 din 100), Vargas reușind cele mai multe – 16/27 (59%), Centelles înregistrând 14/27 (52%), Milivojevic 7/14 (50%), Zhylinskyi 8/13 (62%), Riabukha 9/12 (75%).