Omule, în viață, nu uita să plantezi măcar un pom !

F.T.

Pădurea – ca și armata – este frumoasă când o privești la televizor. Sau din elicopter, iar mai nou, pe rețelele de socializare.
Când un versant apare dezgolit – tăiat “la ras”, adică – acest lucru dă naștere la multă jale pe Facebook și apar reacții de genul: “Se fură pădurea, se fură «aurul verde» al țării, spuneți «Stop defrișărilor»!” Și îți pui două întrebări; prima: “Să fie dracu atât de negru ?” A doua: “Voi, care nu mai putețí dormi de grija pădurii, de ce nu puneți mâna pe-o cazma, să plantați un puiet ?”.
4-a1La prima întrebare, directorul Direcției Silvice Prahova, inginer DragoșGabriel Ciomag (foto 1), face precizarea: “Jaful nu este în pădurile de stat. Imaginile cu suprafețe defrișate creează, într-adevăr, o imagine apocaliptică, dar aruncă nejustificat anatema asupra noastră. În pădurile administrate de către Direcția Silvică Prahova există ordine și disciplină, astfel încât volumul lemnului tăiat <<în delict>>, implicit numărul și valoarea contravențiilor, au înregistrat, în ultima perioadă de timp ( intervalul 2014- 2016), o curbă descendentă”.
La cea de-a doua întrebare – apropo de plantatul puieților -, amintim că joi, 30 martie 2017, pe raza Ocolului Silvic Câmpina, se va derula o amplă acțiune de împădurire, la care și-au anunțat prezența inclusiv parlamentari din județ.
De altfel, potrivit domnului director, “activitatea de regenerare a pădurii a reprezentat și reprezintă o prioritate constantă a direcției. Prin astfel de acțiuni, am reușit să păstrăm tipurile fundamentale de pădure, ecosistemele forestiere. Am intervenit prin împăduriri pe suprafețe unde am recoltat masă lemnoasă din specii care nu se pot recolta natural, cum sunt molidul, salcâmul. Mai mult, pentru a reîntineri pădurea, a trebuit să intervenim cu puieți forestieri, în scopul reconstrucției ecologice a pădurilor”.
Demn de remarcat este că, în perioada 2013 – 2016, au fost obținute cele mai bune rezultate din istoria silviculturii prahovene, iar inginerul Dragoș Gabriel Ciomag ocupă funcția de director de aproape cinci ani. “Am considerat, de la începutul perioadei mele ca director, că principala resursă a noastră este cea umană”, mai spune interlocutorul nostru.
Cu alte cuvinte, la Direcția Silvică Prahova vorbim despre oameni competenți, fără de care instituția prahoveană nu ar fi reușit – grație rezultatelor obținute – să se claseze printre primele cinci direcții silvice din țară ! Iar unul dintre aceștia este – alături de mulți, mulți alții – juristul instituției4-a2, Sorin Vintilă (foto 2), cel care reprezintă interesele instituției în instanță.
Pentru anul în curs, cifra de afaceri programată a fi realizată este de 54.588 mii de lei, în creștere comparativ cu cea realizată anul trecut, iar profitul estimat este de 8.328 mii de lei, care reprezintă 15,3 % din cifra de afaceri.
15 martie – 15 aprilie. Este perioada în care și Direcţia Silvică Prahova marchează “Luna Plantării Arborilor”. Nu prin fast, nu prin apariții spectaculoase la televizor, ci prin muncă. Adică, prin plantat de puieți, cum se va întâmpla, după cum aminteam, joi, 30 martie 2017.
Context în care, căzut în desuetudine sau nu, rămâne valabil – azi, mai mult decât ieri și mâine mai mult decât azi – îndemnul: “Omule, în viață, să construiești o casă, să plantezi un pom și să faci un copil ! ”