A.M.

La Câmpina este vernisată astăzi, începând cu ora 12.00, expoziția „Schițe și desene”, care reuneşte lucrări semnate de pictorul Nicolae Grigorescu. Este pentru prima dată când publicul va putea admira cele peste 200 de opere de artă realizate în creion, peniţă şi laviu de către artist și intrate în patrimoniul autorităţilor din Câmpina în anul 2013. Acestea vor fi expuse într-o sală de la etajul Casei Căsătoriilor din municipiu, special amenajată în acest scop. În 2002, Primăria Câmpina a acţionat în judecată Muzeul Naţional de Artă din
Bucureşti pentru a redobândi schiţele, iar după 11 ani s-a încheiat procesul, instanța dând dreptate autorităților din Câmpina.
Potrivit unor documente, Gheorghe N. Grigorescu, fiul celebrului pictor, a vândut primăriei, în anul 1939, lucrările de artă respective, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. Vernisajul așteptat de prahovenii iubitori ai artei a fost amânat, deoarece o vreme autoritățile locale nu au avut un spațiu care să îndeplinească toate criteriile impuse pentru păstrarea unor asemenea valori: o anumită temperatură, dar și umiditatea și luminozitatea potrivite.