SCM U Craiova – Tricolorul LMV Ploieşti 3:0 (25:15, 25:22, 25:23)

Petre Apostol

Echipa de volei masculin Tricolorul LMV Ploieşti, surprinzătoarea lideră a Diviziei A1, nu a reuşit să treacă peste problemele de efectiv întâmpinate înaintea manşei tur din sferturile de finală ale Cupei României, în care a evoluat, în deplasare, contra formaţiei campioane SCM U Craiova.
Partida a avut loc miercuri seară, antrenorii Sergiu Stancu şi Mădălin Marinescu putându-se baza doar pe zece jucători, după ce Hiroshi Centelles s-a accidentat în meciul din campionat de vineri, iar Windson Ferreira a fost învoit de conducerea clubului din motive personale.
Ploieştenii, însă, s-au deplasat la Craiova după ce învinseseră, vineri seară, în Divizia A1, formaţia olteană, condusă de selecţionerul României, Dănuţ Pascu, scorul fiind 3:1 (19:25, 25:23, 25:20, 25:23), succes prin care Tricolorul LMV a revenit pe prima poziţie a ierarhiei.
La meciul de la Craiova, ploieştenii au început în formula Farcaș, Voinea, Riabukha, Zhylinskyi, Grigoraș, Carrasco – Skundric, intrând, chiar din primul set, și ceilalți jucători care au efectuat deplasarea: Milivojevic, Ghimeș și Aleksic.
De partea cealaltă, gazdele i-au trimis în luptă pe Bartha, Yordanov, Stulenkov, Ene, Lică, Olteanu – Mărieș, și au mai intrat Bala și Suson, ambii în setul al treilea.
În primul set, SCM U Craiova a început mai bine, conducând cu 3:1, respectiv 5:2. Tricolorul LMV a avut răspuns, în primă instanţă, revenind la un singur punct în urma craiovenilor, scor 7:6. Dar, de la 9:8, gazdele s-au desprins, după un parțial de 5:1. Apoi, amfitrionii şi-au menţinut avantajul creat până la cel de-al doilea timeout tehnic, când au dat lovitura decisivă, distanţându-se la scorul de 21:12, ecartul ajungând chiar la zece puncte în finalul actului, adjudecat de olteni cu scorul de 25:15.
SCM U Craiova a început foarte bine și setul secund, distanțându-se la 4:1. La fel ca în primul act, Tricolorul LMV a revenit la un punct în urma adversarilor, scor 8:7. Gazdele au replicat, ducând scorul la 14:10. Timpul de odihnă cerut de antrenorul Sergiu Stancu a fost bine primit de elevii săi, ploieștenii punctând de două ori la rând, însă a urmat o nouă perioadă neagră în tabăra oaspete, iar SCM U Craiova a profitat, desprinzându-se la 18:13.
Ecartul a crescut chiar la șase puncte, scor 22:16, moment în care Tricolorul LMV, printr-un parţial de 5:1, a ridicat semne de întrebare în tabăra gazdă. Craiovenii au oprit, însă, seria bună a ploieştenilor, adjudecându-şi actul cu scorul de 25:22.
Setul al treilea, cu Aleksic și Milivojevic în formula de bază, în locul lui Riabukha și a lui Farcaș, a început cu Tricolorul LMV în frunte. A fost mai întâi 2:0, apoi elevii antrenorilor Stancu și Marinescu s-au desprins la 12:8, obligându-l pe tehnicianul Dănuț Pascu să ceară timp de odihnă.
Gazdele au revenit în joc, egalând situația pe tabelă la 13. Tricolorul LMV s-a menținut în față până la 15:14, când a traversat o nouă perioadă nefastă, iar echipa din Craiova a preluat controlul, punctând de șase ori la rând. Ploieștenii şi-au revenit, răspunzând printr-o serie de patru puncte consecutive, care a dus scorul la 20:19 pentru gazde. Dar, nu au găsit soluţiile optime pentru a prelua din nou conducerea, iar SCM U Craiova şi-a procurat trei mingi de meci.
Nici în această situaţie oaspeţii nu au cedat, salvând două mingi de set, dar craiovenii au transformat a treia oportunitate, închizând setul la 25:23, luându-şi revanşa pentru înfrângerea suferită la Ploieşti, în campionat, cu doar cinci zile înainte.
Pentru Tricolorul LMV, însă, nu este o tragedie, având în vedere faptul că manşa retur este programată în Sala „Olimpia”, pe 23 noiembrie, de la ora 18:00, arenă în care, în acest sezon, elevii antrenorilor Sergiu Stancu şi Mădălin Marinescu sunt neînvinşi până acum. Conform regulamentului, în cazul în care echipele se află la egalitate de puncte după cele două manșe programate (se acordă trei puncte pentru victoria în trei sau patru seturi, două puncte pentru victoria în tiebreak și un punct pentru înfrângerea în tiebreak) se va juca un „set de aur” pentru a decide învingătoarea disputei.
Dar, până atunci, Tricolorul LMV trebuie să găsească soluţii la problemele de efectiv, mai ales că, mâine, va disputa un meci foarte important pentru prima poziţie a clasamentului în Divizia A1, cu CS Arcada Galaţi, în Sala „Olimpia”, de la ora 18:00.
Gălăţenii, cu un nou antrenor principal în persoana bulgarului Martin Stoev (fost campion cu Tomis Constanţa), au jucat, de asemenea, miercuri seară, în turul din Cupa României, pe teren propriu, cu Steaua Bucureşti, câştigând disputa în trei seturi, scor 25:21, 25:22, 25:16, după ce învinseseră gruparea din Capitală şi în etapa precedentă din campionat.
În sferturile Cupei României s-a mai disputat turul confruntării dintre Unirea Dej şi deţinătoarea trofeului, Volei Municipal Zalău, încheiat cu victoria celei din urmă, oaspeţii impunându-se cu scorul de 3:0 (25:23, 25:15, 25:21). Cealaltă confruntare, VCM LPS Piatra Neamţ – Ştiinţa Explorări Baia Mare, are programate ambele manşe la începutul săptămânii viitoare (luni şi marţi), în Ardeal.